Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Weuthen mikt op aardappelprijs tot €20

Schwalmtal - De prijs van fritesaardappelen stijgt in de periode van november dit jaar tot en met juni 2016 naar €16 tot €20 per 100 kilo. Deze prognose gaf Ferdi Buffen, directeur van het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen, af tijdens de jaarlijkse aardappeldag op zijn bedrijf.

De Duitse aardappelmarkt is zeer positief gestemd op de 26ste Weuthen Kartoffeltag. Voor de komende weken voorziet Weuthen een aardappelprijs van €12 tot €15 per 100 kilo. Dat is lager dan de huidige prijzen voor de vrije fritesgeschikte aardappelen.

Prijzen dalen tot aan einde oogstperiode

Volgens het handelshuis gaan de prijzen eerst nog omlaag onder invloed van een groter aanbod tijdens de oogst en een beperkte vraag. Deze situatie houdt aan tot het eind van de oogstperiode. Daarna gaan de prijzen omhoog, omdat de oogst dit jaar kleiner uitvalt dan normaal.

In Duitsland wordt gerekend op een oogst van 10 tot 10,5 miljoen ton als gevolg van een kleiner areaal, geringere opbrengsten in de vroege aardappelen en lagere hectare-opbrengsten in Zuid-Duitsland.

Termijnprijzen aan de lage kant

De termijnmarkt in Leipzig noteert voor het aprilcontract 2016 rond €17,50 per 100 kilo. Hiermee zit de termijnhandel volgens Buffen aan de lage kant. Zijn verwachting is positiever ingesteld, hij spreekt over een gouden toekomst, waar de markt dit seizoen zijn kansen zal moeten pakken.

Duitsers competitief vanwege hoge aardappelprijzen

Op het moment zijn de aardappelprijzen erg hoog, dat maakt met name de Duitsers competitief. Deels doordat er nog veel goed te maken is vanuit 2014 toen het hoge aanbod van aardappelen voor een lage prijs zorgde.

Groei verwacht voor afgewerkte producten

De verwachting is dat de komende vijf jaren een groei ontstaat van afgewerkte producten van tussen de 1,75 miljoen tot ongeveer 3,5 miljoen aardappelen. Europa kan hiervan met zeker 50 tot 70 procent mee profiteren. Grondstofbehoefte is hiervoor een belangrijke factor. De aardappelindustrie ziet daarom grote uitdagingen, maar ook kansen.

Laatste reacties

  • cereal


    Deze man roept maar wat, volg de prijs vooruitblik van Weuthen al een paar jaar, zit er vriiwel elke keer volkomen naast. Stem uw verkoopstrategie beter niet af op de uitspraken van Ferdi Buffen.

  • henk 60

    Geeft wel stemming en dat hebben we nodig.
    Vrije aardappels dus nog vast houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.