AkkerbouwNieuws

Waddenfonds investeert in verziltingsprojecten

Leeuwarden – Het Waddenfonds steunt twee onderzoeken op het gebied van verzilting in de landbouw. Door het stijgen van de zeespiegel in de Waddenzee en door bodemdaling krijgt de landbouw in het Waddengebied steeds meer te maken met grondwater dat zout is.

Het Waddenfonds investeert ruim negen ton in het project ‘Spaarwater II’. Samen met boeren wordt onderzocht hoe slimmer omgegaan kan worden met zoet water. Dit kan door bijvoorbeeld zoet water ondergronds op te slaan en gebruik te maken van drainagesystemen, zodat het zoete water beter benut wordt. Ook worden irrigatietechnieken getest, die moeten leiden tot een zuinig gebruik van zoet water, met name in de aardappelteelt.

Zes locaties

Het onderzoek van Spaarwater II vindt plaats op zes verschillende locaties in de provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland. Plaatselijk worden akkerbouwers nauw bij het onderzoek betrokken. Op die manier leren ze de ontwikkelde technieken tegen verzilting toe te passen op het eigen bedrijf, laat het Waddenfonds weten.

De effecten van de maatregelen zullen niet alleen op bedrijfsniveau maar ook op regionale schaal worden beoordeeld. Spaarwater II gaat eveneens onderzoeken of met ondergrondse opslag van zoet water bepaalde ziekten zoals bruinrot kunnen worden bestreden.

Zilte Aardappelketen

Het Waddenfonds kent ook bijna €355.000 toe aan het project ‘Zilte Aardappelketen’ in de Waddenregio. Dit project richt zich op een verdere ontwikkeling van de teelt van zilte aardappelen.

“Landbouw is voor de Waddenregio een belangrijke economische sector”, aldus voorzitter Klaas Kielstra van het Waddenfonds. “Ik ben dan ook erg tevreden dat wij de landbouw kunnen helpen bij het zoeken naar oplossingen voor de verziltingsproblemen waar de landbouw steeds vaker mee te maken krijgt.”

Zilte Aardappelketen in de Waddenregio beoogt eveneens de export van de ontwikkelde teelttechnieken te vergroten. Daarbij worden vooral de exportmogelijkheden onderzocht naar gebieden in de wereld die ook te maken hebben met verziltingsproblemen. In Pakistan zijn de eerste proeven gestart, aldus het Waddenfonds.

Beheer
WP Admin