Akkerbouw

Nieuws 3244 x bekeken

Voorschotprijs CZAV €132,50 voor maaltarwe

Wemeldinge – Coöperatie CZAV betaalt een voorschotprijs van €132,50 per ton voor maal-, zomer- en baktarwe van oogst 2015.

Voor voertarwe krijgen pooldeelnemers €125 en voor alle gerstsoorten €120. "Uit de eerste reacties van telers lijkt dit conform verwachting", zegt Ko Francke, adjunct-directeur CZAV. "Telers kunnen de markt goed inschatten met alle informatie die ze tot zich krijgen. Om er aan te verdienen, moet er nog wel geld bij. Het afzetseizoen duurt nog lang."

Na drie weken overmaken

Oogst 2015 is vlot verlopen met een grote ontvangst van ruim 80 procent binnen een week. Kwaliteit en opbrengst - ruim 10 ton per hectare - zijn goed, alles is voldoende droog. De graanoogst is nagenoeg klaar. Na die belangrijkste oogstweek bepaalt CZAV de voorschotprijs, deze wil de coöperatie binnen drie weken na levering hebben overgemaakt aan de deelnemers. Zij kunnen tot dinsdag 18 augustus aangeven of ze meedoen. Telers kunnen ook voor dagprijs (zo'n €160) verkopen.

Betere kwaliteit

De voorschotprijzen van oogst 2015 liggen voor maal- en voertarwe boven die van vorig jaar (€ 130 en €120) en is voor gerst gelijk. Dat de prijs hoger is bij een hogere opbrengst is typisch. Francke verklaart dat vanuit de markt. "De prijs is beter op basis van verwachtingen van de wereldwijde maisoogst. De premie op maaltarwe wordt beïnvloed door de betere kwaliteit in de omringende landen ten opzichte van verleden jaar."

'Telers stappen graag in'

De animo voor de pool wordt volgende week duidelijk, maar Francke verwacht dat telers graag instappen. "Mensen hebben vertrouwen in de pool, omdat we de afzet spreiden en veel bestemmingen hebben. De huidige dagprijs lijkt ook weinig aanleiding te geven om nu te verkopen, maar vertrouwen in de markt is er door de wereldwijd groeiende consumptie zeker."

De eindafrekening volgt in juni volgend jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.