Akkerbouw

Nieuws

Vitale gewassen lopen achterstand wat in

Dronten - Fritesaardappelgewassen laten toch groei zien de afgelopen twee weken, ze zijn bezig met een groeispurt. Dat blijkt uit proefrooiïngen van Aviko Potato van afgelopen week. Met name het ras Agria lijkt goed op weg.

De opbrengsten van de rassen Innovator, Agria  en Victoria zijn van het meerjarig minimum op weg naar het meerjarig gemiddelde. De sortering van het ras Agria heeft het niveau van het meerjarig gemiddelde al doorbroken en zat eind vorige week op  48 ton per hectare met meer dan 75 procent 50 mm opwaarts. Wat betreft de opbrengst blijven de rassen Innovator en Victoria achter ten opzichte van het meerjarig gemiddelde, terwijl de grofte van deze rassen op het meerjarig gemiddelde is gekomen.

Gezien de vitaliteit van de gewassen en de regen van eind vorige week mag worden aangenomen dat de opbrengst ook blijft toenemen. Aviko Potato noteert voor Agria een vitaliteit van 9,5, voor Innovator 8,3 en Victoria 9,1. Een week eerder tekende zich bij de rassen Fontane en Miranda eenzelfde ontwikkeling af.

Manager in- en verkoop Willem van Tilburg van Aviko Potato ziet in de cijfers een goede basis om gemiddeld of eventueel iets bovengemiddeld uit te komen. Wat we hier zien, is het effect van de regen die in sommige teeltgebieden in de afgelopen periode is gevallen. "Hier in de Flevoland is nu nog wat bijgevallen, in het Zuidwesten nog meer. Er is zeker nog potentie. Maar ook is duidelijk dat een topopbrengst er niet meer inzit." Veel zal afhangen van het weer in de komende weken.

Groeicurve Bintje en Fontane

Het Belgische onderzoekcentrum PCA signaleert na proefrooiïngen in Vlaanderen vorige week een ten opzichte van het gemiddelde achterblijvende aardappelgroei. De gewichtstoename voor Bintje bedroeg de afgelopen twee weken 500 kilo per hectare per dag, waar 700 kilo per dag normaal is. De grootste toename van bijna 1 ton per hectare per dag stelde PCA vast op een beregend perceel.

De gemiddelde bruto-opbrengst bedroeg op 11 augustus 34,0 ton per hectare, het percentage in de maat 55 mm opwaarts bedraagt 56 procent. Het langjarig gemiddelde zit op 39 ton per hectare ofwel 5 ton per hectare meer (na evenveel groeidagen). De verschillen tussen de percelen zijn groot, 25 tot 44 ton per hectare. Sinds de vorige proefrooiïng eind juli heeft het nauwelijks geregend op deze velden. De droogte blijft dus aanhouden.

Voor Fontane meldt PCA een iets langzamere groei dan bij Bintje. De bruto-opbrengst van 35,4 ton per hectare ligt nog wel wat hoger. Verschillen tussen percelen variëren van 23 tot 55 ton per hectare. Het perceel met de meeste opbrengst is drie keer beregend.

Of registreer je om te kunnen reageren.