Akkerbouw

Nieuws 3102 x bekeken

Veel doorwas in Belgische Bintjes

Kruishoutem - Belgische Bintjes hebben veel last van doorwas. Dat meldt het Belgische aardappelproefstation PCA. Afgelopen week heeft PCA geen proefrooiingen verricht, maar telers meldden PCA dat een nieuwe golf van doorwassymptomen de kop op steekt na de regen van donderdag 13 augustus en de dagen erna (20 tot 60 millimeter).

Bij controle in de rug blijken de voorbije dagen nieuwe scheuten van 1 à 2 centimeter gevormd te zijn. Zelfs op percelen die bij de eerste doorwasgolf behandeld werden met MH is er sprake van nieuwe symptomen. Dit kan er volgens PCA op wijzen dat het product niet of niet meer in de knollen aanwezig is. Of de opname was onvoldoende bij de toepassing wegens afgehard blad, slechte omstandigheden tijdens spuiten of onvoldoende sapstroom in de plant of het middel is ondertussen uitgewerkt.

Goed controleren

Er blijven voor het gewas vermoedelijk te weinig groeidagen over om de scheuten te laten uitgroeien tot secundaire knollen die de primaire kunnen leegzuigen. In afrijpende percelen verwacht PCA niet meteen problemen. In percelen die weer groener geworden zijn, is het risico volgens het proefstation groter. Hoe langer het gewas doorgaat, hoe meer kans op secundaire knollen. PCA adviseert telers hun gewassen goed te controleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.