Akkerbouw

Nieuws 2139 x bekeken

Uientelers willen meer leren over spuittechniek

Colijnplaat – Uientelers willen meer leren over spuittechniek. Dat blijkt op de landelijke uiendag die het Uien Innovatie en Kennis Centrum (UIKC) donderdag hield in het Zeeuwse Colijnsplaat.

Het is voor de uiensector van belang om de spuittechniek te verfijnen om tot een beter resultaat te komen. Op proefboerderij Rusthoeve liggen zeven spuitproeven. Bij telers leven veel vragen rondom spuittechniek, zegt Luc Remijn van het UIKC.

Schade door contactherbiciden

"De ui is een van de gewassen die schade kunnen oplopen door contactherbiciden", legt Remijn uit. "Het is dus van groot belang om dit goed te doen. In onze proeven zoeken we de grenzen op."

Ook dit jaar zijn in Nederland op diverse percelen uien in ontwikkeling teruggezet door de herbicide-behandeling. Dat kost opbrengst.

Uiendag druk bezocht

De uiendag is druk bezocht, neemt Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot waar. Vooral de middag verloopt regenachtig en dan verzamelen de bezoekers zich in de grote tent vol standhouders. Een mooie gelegenheid om rassen te bekijken en actuele onderwerpen te bespreken.

"Duizend bezoekers zijn er zeker. En tussen de bezoekers ontstaan leuke discussies", zegt Jonker. "Uiteraard over opbrengst en prijsvorming, maar ook de spuitproeven houden telers erg bezig."

Telers zien andere stand gewas in Zeeland

De uiendag is een ontmoetingsdag. Telers uit het hele land komen ervoor naar Zeeland. "Zij zien dat de stand van het gewas hier duidelijk minder is doordat het hier het droogst is geweest. Dan kun je uitrekenen dat 10 procent minder opbrengst je bij een actueel prijsniveau van €14 à €15 per kilo zo €900 per hectare kost."

Lang oogstseizoen verwacht

Ook verwachten telers een lang oogstseizoen, doordat vroege percelen al worden gerooid en een ander de uien nog maar net ziet strijken. De verschillen houden de gemoederen bezig, de stemming wat betreft marktsituatie is erg goed.

Lees meer over de UIKC-uiendag in weekblad Boerderij en Boerderij Vandaag van komende week

Of registreer je om te kunnen reageren.