Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Twijfels bij effectiviteit mollentablet tegen muizen

Noordhoek/Sint Jacobiparochie – Er zijn twijfels over de effectiviteit van Luxan Mollentabletten, die door middel van een vrijstelling zijn toegestaan voor de bestrijding van muizen in de akkerbouw.

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is verheugd over de vrijstelling, maar er is ook kritiek op het middel. "Mollentabletten zijn effectief in afgesloten gangen", legt Klaas de Boer van George Pars Graanhandel, akkerbouwadviseur in het getroffen gebied in Friesland, uit. "Muizen maken juist veel gangen in een perceel. Dus het dodelijke gas van de tabletten ontsnapt. Daarom denk ik dat dit geen doeltreffende maatregel is voor het muizenprobleem." Datzelfde zegt een ongediertebestrijder in de Leeuwarder Courant.

Weinig gas nodig

Teun de Jong van de NAV zegt dat een fabrikant zijn middel niet zal aanbieden als het niet werkt. "Hij heeft een naam hoog te houden."

De Jong geeft aan dat muizen maar weinig gas nodig hebben om eraan te bezwijken. Dat zou het tegenargument van de gangen tackelen. Daarbij hebben akkerbouwers hiermee een alternatief achter de hand voor als het probleem zich weer voordoet. "We willen hier ervaring mee opdoen. Als het blijkt te werken en er is weer een muizenplaag dan kunnen we opnieuw vrijstelling aanvragen. En wellicht is dit een opening voor de toelating van middelen die in het buitenland wel mogen worden toegepast."

Alleen mollentabletten in uiterste geval

De mollentabletten worden alleen in uiterste gevallen gebruikt, denkt De Jong. "Er moet een bewezen vakbekwaam persoon bijkomen en er moet een verklaring zijn dat de schade is veroorzaakt door veldmuizen en dat toepassing noodzakelijk is. Daarom zal het ook wel wat kosten. Het is echt een noodmaatregel."

Laatste reacties

 • Bloemestein

  Fosforwaterstofgas is zwaarder dan lucht, dit zal dus in de muizengangen blijven hangen.

 • HJ O R

  Dan moet het wel windstil zijn, anders trekt de gang als een schoorsteen.

 • francois xavier

  wat zegt de joodse gemeenschap over die maatregel ? hier in belgie zou dat niet mogen omdat ze zich geviseerd voelen. de oganisaie ter bscherming van de minderheden zou dit onwelvoeglijk bechouwen

 • Mozes

  @francois xavier, het middel wordt al tientallen jaren gebruikt tegen mollen en is dus niets nieuws. 

Of registreer je om te kunnen reageren.