Akkerbouw

Nieuws 2417 x bekeken

Rusland buigt zich over exportheffing tarwe

Moskou – Rusland beziet opnieuw de exportheffing op tarwe. Volgens het Franse marktbureau Agritel heeft de Russische premier Medvedev landbouwminister Alexander Tkachev opdracht gegeven de heffing opnieuw te bekijken. Eventuele maatregelen worden besproken met de ministeries van Financiën en van Economische Zaken.

Volgens Agritel zakte de roebel in juli 10 procent in waarde. De Russische economie heeft sterk te lijden van de lage olieprijs. De overheid wil de inflatie beperken om te voorkomen dat het leven nog duurder wordt voor de Russen. Daarom voerde Moskou in februari een exportheffing in op tarwe van minimaal €35 per ton, die in mei weer werd opgeheven. Vanaf 1 juli geldt een heffing die afhankelijk is van de roebelkoers. De opdracht van Medvedev om de heffing opnieuw te bekijken, maakt het onduidelijk of Rusland veel tarwe kan blijven exporteren, stelt Agritel.

Laagste juli-export

Volgens het Russische marktbureau SovEcon exporteerde Rusland in juli 1,3 miljoen ton tarwe. Dat is de laagste juli-export in zes jaar. SovEcon schrijft dat toe aan het regenachtige weer in juli, wat de oogst bemoeilijkte. Nu loopt de oogst voorspoedig. SovEcon verwacht dat in augustus de export van tarwe weer op een normaal niveau ligt van ongeveer 3 miljoen ton.

Oogst verloopt vlot

SovEcon verwacht dat Rusland dit jaar 57,5 miljoen ton tarwe oogst. Dat is 1,5 miljoen ton meer dan in de vorige prognose. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat uit van een Russische tarweoogst van 57 miljoen ton. Dat is 2 miljoen ton meer dan in de prognose van vorige maand. Landbouwminister Tkachev verwacht een totale Russische graanoogst van 102 miljoen ton, waarvan 58 miljoen ton tarwe. Doordat de oogst nu vlot verloopt, daalt de tarweprijs in Rusland, stelt SovEcon. Tarwe kost nu $188 per ton (€172). Dat is $3 minder dan vorige week.

Of registreer je om te kunnen reageren.