Akkerbouw

Nieuws 808 x bekeken

Onderzoekers rusten bijen uit met zwarte doos

Dickson - Australische wetenschappers rusten bijen uit met een rugzakje waar een sensor in zit die fungeert als een zwarte doos van een vliegtuig.

Op de rug van de bij worden handmatig micro-sensors van 2,5 bij 4 milimeter groot bevestigd. De individuele bij wordt door een ontvanger geïdentificeerd en de bewegingen van het insect rond de bijenkast en hun vermogen om te bestuiven worden bijgehouden. Door de miniscule technologie kunnen wetenschappers de gevolgen meten van stressfactoren op bijen, zoals ziekte, pesticides, luchtverontreiniging, watervervuiling, voeding en extreem weer.

Voorspelbaar

Bijen zijn normaliter voorspelbare wezens, hun gedrag geeft stressfactoren aan of een verandering in hun omgeving. Ook wordt onderzocht wat de belangrijkste factoren zijn die massale bijensterfte veroorzaken.

Tot nu toe zijn 15.000 bijen in Brazilië en Australië uitgerust met sensors. Voor de insecten brengt het onderzoek wel een nadeel met zich mee: ze kunnen niet zo veel stuifmeel dragen als normaal.

De Australische wetenschappelijke organisatie Csiro roept wetenschappers wereldwijd op om met dit onderzoek te helpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.