Akkerbouw

Nieuws

Nontox breder inzetbaar in lelieteelt

Wijster – Het desinfectiemiddel Nontox is breder inzetbaar in de leliebollenteelt dan alleen tegen verspreiding van het virus PlAMV. Dat blijkt uit onderzoek van agrarisch onderzoekbureau HLB en adviesbureau DLV, op verzoek van de Stichting Regionaal Onderzoek lelieteelt (ROL).

Het middel is door de onafhankelijke bureaus getest op de werking tegen PlAMV, schimmels en bacteriën. In het onderzoek is Nontox, in de markt gezet door Watter, vergeleken met de desinfectiemiddelen Chloordioxide en Anolyte.

Verbod op formaline

De effectiviteit tegen bacteriën, zoals woekerziek en erwinia, is belangrijk met het oog op het verbod van bactericide middel formaline. Gangbare fungiciden in het dompelbad hebben geen effect tegen PlAMV en bacteriën.

Risico kruisbesmetting in dompelbad gereduceerd

Zonder maatregelen hebben virussen en bacteriën vrij spel om in water gezonde bollen te besmetten. Wat PlAMV betreft worden de ROL-proef van 2014 bevestigd: het risico op kruisbesmetting in het dompelbad wordt sterk gereduceerd met Nontox. De twee andere middelen lieten toch een besmetting zien.

Resultaat Nontox afhankelijk van toepassing

Het resultaat in de bacterieproef was afhankelijk van de toepassing. In koud water lieten alle drie middelen een goede doding zien. In het warmwaterbad was alleen Nontox effectief. In het ontsmettingsbad gaven Chloordioxide en Anolyte te weinig effect, maar bleek de combinatie van 50 procent Nontox met 0,2 procent Rudis dodelijk voor bacteriën. HLB geeft aan dat dit indiceert dat deze combinatie het alternatief kan zijn voor formaline, mits het in het dompelbad voor 100 procent wordt gebruikt.

Effectief tegen schimmels

Ook in de schimmelproef blijkt Nontox het meest effectief van de drie middelen. In koud water zijn de alle drie gelijk effectief tegen schimmels, maar in warm water werkt Nontox beter.

"We moeten de gewasanalyses en opbrengstbepaling afwachten voor we conclusies trekken, maar het beeld is op dit gebied het meest positief voor de toepassing van Nontox", recapituleert HLB-onderzoeker Weijnand Saathof.

Of registreer je om te kunnen reageren.