Akkerbouw

Nieuws 2446 x bekeken

Kenners: opbrengst uien 7 tot 10 procent lager

Apeldoorn/Broek op Langedijk – Uienkenners Luuk Kok van Agrifirm Plant en Jaap Jonker van zaadfirma De Groot en Slot verwachten dat Nederland dit seizoen minder uien produceert dan vorig jaar. Dat komt door het koude voorjaar, korstvorming en de droogte.

Kok schat dat de areaalgroei van 7 procent teniet wordt gedaan door een lagere hectare-opbrengst. Jonker denkt dat de kilo's per hectare zeker 10 procent lager uitvallen. Dat zijn gemiddelden; variatie tussen en zelfs in percelen is in het hele land groot.

Uiteenlopend beeld uienpercelen

"We zien van alles", zegt Kok. "Van prachtige percelen tot blokken waar de antispruitbehandeling niet eens kan worden uitgevoerd vanwege de tweewassigheid. Waar vroeg zaaien op de zware gronden vorig seizoen goed uitpakte, is dat nu niet het geval. Door de korstvorming hebben de plantjes veel energie verspild bij het boven komen. De opkomst was slecht. Desalniettemin komen er genoeg uien om goed te exporteren. En de plantuienproductie houdt niet over, wat gunstig is voor het zaaiuienseizoen."

Ook Jonker is positief over de stemming onder uientelers. "Een lagere productie is niet erg, als de kwaliteit maar goed is. Dan doet de markt zijn werk wel."

Droge augustusmaand: fraaie uien

De verkoopleider geeft aan dat regen in veel gebieden te laat kwam. "Regen die vorige week viel, had eigenlijk juli moeten vallen. Dan had het loof kunnen doorgroeien. Nu is het loof te gering om de bol te laten groeien. Voor de komende weken wordt droog weer voorspeld en dat is positief. Een droge augustusmaand leidt tot fantastische uien met een mooie kleur en dat is goed voor de export."

Of registreer je om te kunnen reageren.