Akkerbouw

Nieuws 1464 x bekeken

Hennepzaadteelt niet gehinderd door aanscherping Opiumwet

Den Haag - De industriële hennepzaadtelers ondervinden geen hinder van de aangescherpte regels tegen de illegale teelt van wiet.

Dat stellen minister Ard van de Steur (Veiligheid en Justitie) en de staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Sharon Dijksma (Economische Zaken) in antwoordt op Kamervragen van D66.

Hennepzaad voor bedrijfsmatige illegale teelt

In de Opiumwet is  het sinds maart van dit jaar strafbaar om  hoeveelheden  hennepzaad te verkopen die kennelijk bestemd zijn voor de beroeps- of bedrijfsmatige illegale teelt.

Bevordering groene maakindustrie

Volgens de D66-Kamerleden  Berndsen-Jansen, Bergkamp en Verhoeven zou de strafbaarstelling mogelijk effect hebben voor de projecten om de groene maakindustrie in Nederland te bevorderen, waarbij onder andere gekeken wordt naar de mogelijkheid om de hennepteelt in Nederland tot een gangbaar rotatiegewas te laten uitgroeien.

De minister en staatssecretarissen zeggen dat de omvang van de vezelhennepzaadindustrie in Nederland gering is.

Hennepzaak van door NAK goedgekeurde rassen

Nederlandse telers maken van door de NAK goedgekeurde rassen. De vezelhennepteelt in Nederland omvat ongeveer 1.600 hectare. Naast vezelhennep is er ook legale teelt voor de winning van hennepolie, of voor vogel- en visvoer of voor de humane consumptie. De Opiumwet werkt daarbij niet belemmerend, aldus de bewindslieden.

Geen risico's in EU-verband voor henneptelers

Ook in Europees verband lopen de bonafide henneptelers geen risico's, denken de bewindslieden. "Het ligt niet voor de hand dat er in de Europese Unie een Europees aanhoudings- of arrestatiebevel wordt uitgevaardigd voor een verkoper van deze typen hennepzaad", aldus de bewindslieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.