Akkerbouw

Nieuws

Fransen oogsten record aan tarwe

Parijs – Frankrijk oogst dit jaar 39 miljoen ton tarwe. De Franse akkerbouwers hebben nooit eerder zo'n grote hoeveelheid tarwe van de akkers gehaald.

Dat komt deels doordat de akkerbouwers een record van 5,16 miljoen hectare tarwe hebben geteeld, meldt het Franse marktbureau Agritel. De gemiddelde opbrengst ligt op 7,55 ton per hectare. De kwaliteit van de tarwe is goed. Dat was vorig jaar anders, toen regen vlak voor en tijdens de oogst de kwaliteit omlaag drukte.

Betere concurrentiepositie

De goede kwaliteit zorgt er voor dat Frankrijk beter kan concurreren met andere aanbieders van tarwe op de wereldmarkt, stelt Agritel. Het Franse tarwe-areaal is het grootste sinds 1936. Agritel baseert de prognose op een enquête onder telers en handelaren. De enquête is gehouden tussen 2 en 5 augustus.

39,4 miljoen ton tarwe

Ook het Franse marktbureau ODA (Offre Demande Agricole) bestempelt de Franse tarweoogst als een record, meldt nieuwssite Agrimoney. ODA schat de oogst op 39,4 miljoen ton tarwe, tegen 37,5 miljoen ton vorig jaar. De gemiddelde hectareopbrengst ligt op 7,64 ton per hectare. Het vorige record dateert van 1998. Toen haalden de Franse akkerbouwers 38,2 miljoen ton van de akkers, volgens cijfers van het Franse overheidsbureau Agreste.

Minder last van hittegolf

De tarwe heeft minder last van de hittegolf gehad dan eerder werd verwacht. Blijkbaar was de korrelvulling tijdens de hitte eind juni en begin juli verder gevorderd dan gedacht. De regen van begin mei stimuleerde de groei. De tarweoogst is in Frankrijk vrijwel afgerond.

Of registreer je om te kunnen reageren.