Akkerbouw

Nieuws 2654 x bekeken 1 reactie

Fontane loopt groeiachterstand in

Dronten/Kruishoutem - Het vroege ras Miranda gaf in week 32 een gemiddelde opbrengst van 50 ton 40 millimeter opwaarts, tegen 58 ton in 2014.

Dat blijkt uit de recentste proefrooicijfers van Aviko Potato. Het loof heeft een vitaliteitscijfer van 7, op een schaal van 1 tot 10 van volledig afgestorven tot zeer vitaal, terwijl het vorig jaar vrijwel was afgestorven. Aviko Potato schat de uiteindelijke opbrengst van Miranda op 53 à 54 ton uitkomt. Ondanks een groeiachterstand van twee tot drie weken valt de opbrengst van Miranda uiteindelijk slechts zo'n 7 procent lager uit dan vorig jaar.

Flinke groeispurt Fontane

De opbrengst van Fontane lag in week 32 (begin augustus) op gemiddeld 45 ton per hectare 40 millimeter opwaarts. Dat is 10 ton per hectare minder dan het 5 jarig gemiddelde, maar 1 ton per hectare meer dan het vijfjarig minimum. De Fontane blijkt nog vrij groeikrachtig. Aviko Potato beoordeelt de vitaliteit van het loof met een 9. Het ras heeft een flinke groeispurt gemaakt. In week 30 bedroeg de opbrengst nog 33 ton per hectare 40 mm opwaarts. Dat was 11 ton minder dan het vijfjarig gemiddelde én 4 ton minder dan het vijfjarig minimum. De opbrengst kruipt dus naarmate de tijd verstrijkt langzaam naar het meerjarig gemiddelde toe. Aviko Potato verwacht dat de opbrengst van Fontane uiteindelijk zo'n 10 procent lager uitvalt dan het meerjarig gemiddelde. 60 procent van de knollen is groter dan 50 millimeter opwaarts. Gemiddeld is dat in week 32 70 procent. Het vijfjarig minimum bedraagt 55 procent.

Fontane in België

Ook het Vlaamse aardappelinstituut PCA heeft proofrooiingen verricht. PCA heeft eind juli 11 (week 31) percelen Fontane in Vlaanderen bemonsterd na gemiddeld 99 groeidagen. De gemiddelde bruto opbrengst bedroeg 29 ton per hectare, variërend van 19 tot 41 ton per hectare. Vorig jaar werd na evenveel groeidagen gemiddeld 40 ton opbrengst gehaald. Over alle percelen heen was 49 procent van de knollen groter dan 50 millimeter opwaarts. In Fontane werd overigens in tegenstelling tot in Bintjes amper doorwas aangetroffen. Op één perceel werd één scheutje gevonden, op een ander perceel één popperige knol.

Eén reactie

  • wbrooymans

    dit zegt helemaal niets!! Aviko haalt geen 15 % af van hun monsters dus zijn allemaal te hoog!!

Of registreer je om te kunnen reageren.