Akkerbouw

Nieuws

EU voor eerst grootste tarwe-exporteur ter wereld

Brussel – Dankzij een recordproductie en -export is de Europese Unie (EU) over seizoen 2014/15 voor het eerst de grootste tarwe-exporteur ter wereld.

Dat zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) bij de presentatie van de graanbalans over vorig seizoen, dat afliep op 30 juni 2015. Er ging 33,3 miljoen ton tarwe de grens over. "Daarmee beconcurreerde de EU de Verenigde Staten in diverse afzetgebieden zoals het Midden-Oosten, maar ook in typische VS-afzetlanden als Nigeria en Mexico."

Recordproductie tarwe

Dankzij het goede groeiseizoen kende de EU een record-tarweproductie van 148,8 miljoen ton. En de graanexport in zijn geheel was met 51,7 miljoen ton ook de grootste ooit.

Oogstprognoses graan voor dit seizoen verlaagd

Ook de jongste graanbalans voor het huidige seizoen 2015/16 is bekend. Hierop is te zien dat de oogstprognoses zijn verlaagd. Dat komt onder meer door droogte tegenvallende maisoogsten in Frankrijk, Hongarije en Roemenië. Ook zijn de arealen iets gekrompen.

Tarwe-oogstprognose iets positiever

Daarentegen is de tarwe-oogst positief bijgesteld. Door het droge voorjaar werd een lage opbrengst in Frankrijk verwacht, maar daar kwam een record hoeveelheid van de velden. Ook in andere landen, waaronder Nederland en Engeland, is de oogst goed.

Droogte in Duitsland en Polen

Uitzondering Duitsland – vooral het Zuiden – en Polen, waar door hitte en droogte aanzienlijk minder tarwe wordt geproduceerd.

Door de lagere oogst neemt de Europese graanvoorraad af. Dat kan een opdrijvend prijseffect hebben, zeker gezien de groeiende vraag door de toename van het gebruik voor veevoer.

30 miljoen ton graan minder dan vorig jaar

"Volgens de berekeningen van de Europese Commissie produceert de EU dit jaar 30 miljoen ton minder dan vorig jaar", zegt de woordvoerder. "Dan ligt er op de laatste dag van dit seizoen, 30 juni 2016, nog zes weken voorraad. Dat is erg weinig."

Of registreer je om te kunnen reageren.