Akkerbouw

Nieuws 1356 x bekeken

Droogte zet Duitse graanoogst 11 procent terug

Berlijn - Door de droogte valt de graanoogst in Duitsland 11 procent lager uit dan vorig jaar.

Dat constateert het Bauernverband (DBV) in zijn nieuwe en afsluitende oogstraming voor het lopende jaar. Uitgaande daarvan komt er 46,5 miljoen ton beschikbaar tegen 52 miljoen ton in 2014. Dat was echter wel een recordjaar. Tevens benadrukt het DBV dat het volume van dit jaar de grote opbrengstverliezen versluiert in de deelstaten die met de meeste droogte te kampen hebben gehad. In die regio's wordt 15 tot 30 procent minder geoogst.

Goede valgetallen

De hectareopbrengsten van de wintertarwe leveren een gemiddelde op van 7,6 ton ofwel 12 procent onder dat van vorig jaar. Dat resulteert in een totaal volume van 24,6 miljoen ton van 3,2 miljoen hectare. De valgetallen zijn over het algemeen goed, maar de proteïnegehaltes blijven in nogal wat deelstaten achter. De hectareopbrengst van de wintergerst wordt geschat op 7,3 ton. De totale opbrengst is 9,2 miljoen ton. Hier beperkt zich de afstand tot vorig jaar tot ongeveer min 3 procent.

Oogstraming zomergerst

De raming voor de zomergerst is krap 2 miljoen ton bij een hectareopbrengst van 5,3 ton (min 11 procent ten opzichte van vorig jaar).

Het Deutsche Raiffeisenverband (DRV) schat de graanoogst iets hoger in, namelijk op 47,3 miljoen waarvan 25,7 miljoen tarwe. De tarweoogstraming is bovendien 0,3 miljoen ton hoger dan de raming van medio juli. De totale raming is ook een fractie hoger. Al met al is volgens het Raiffeisenverband sprake van een resultaat op lijn van het meerjarig gemiddelde. De proteïnegehaltes liggen naar de mening van deze instantie door de bank genomen en voor zover kan worden ingeschat niettemin boven die van vorig jaar. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.