Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Droge zomer eindigt zeer nat

Zeist – Zomer 2015 is een seizoen vol extremen geworden, recapituleert weerbureau Weeronline. Na een lange droge periode, eindigt de zomer nat.

Zeer zonnige dagen met tropische temperaturen zijn deze zomer meerdere malen afgewisseld met noodweer. Zo'n zes keer werd het zomerweer aangekondigd om daarna weer plaats te maken voor regenachtig en te koud weer, zware onweersbuien en zelfs een zomerstorm.

De gemiddelde temperatuur van deze zomer ligt nu de 17,5 graden; een halve graad hoger dan gebruikelijk. Dat komt vooral door de bovengemiddeld warme augustusmaand en de hittegolf begin juli.

Neerslagverloop wisselend

Het neerslagverloop was heel wisselend. In juni was er in grote delen van het land sprake van droogte. In juli regende het bovengemiddeld en halverwege augustus waren er slepende regengebieden met plaatselijk 78 millimeter neerslag in 24 uur.

Met nog een aantal natte dagen te gaan, komt het maandtotaal van augustus uit op gemiddeld 133 millimeter regen. Daarmee gaat augustus 2015 als 'zeer nat' de boeken in. Volgens de huidige verwachting kan het totaal nog oplopen naar 258 mm en daarmee zou deze zomer nog net in de top-10 natste zomers kunnen eindigen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Dus bijna een record! Wederom 'record-denken.

 • kschouten

  Dit is zeer plaatselijk wij in het noordwesten hebben deze maand geen grote hoeveelheden regen gehad de grond is bij ons nog droog vorig jaar hadden wij in augustus veel meer regen .

 • sjuu

  Deze maand al 145 mm gehad, laat het nu maar weer droog worden. Gezien de vooruizichten gaat dat nog niet gebeuren. 

 • HJ O R

  Hier in Salland geen wateroverschot.

Of registreer je om te kunnen reageren.