Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Buien maken einde aan ergste droogte

Zeist - Door de neerslag van de afgelopen dagen is van ernstige droogte geen sprake meer. Dat stellen de meteorologen van weerdataleverancier MeteoVista. De flinke buien van afgelopen weekend hebben op veel plekken de droogte opgeheven.

Het gemiddelde neerslagtekort bedraagt volgens weerinstituut KNMI 160 millimeter. Voor het weekend was dat nog 200 millimeter. Het is dus zo'n 40 millimeter kleiner geworden.

Nog steeds droger dan normaal

Toch is het tekort nog steeds 50 millimeter meer dan normaal. Gemiddeld genomen is op 17 augustus het neerslagtekort 110 millimeter. In de 5 procent droogste jaren bedroeg het neerslagtekort op 17 augustus zo'n 230 millimeter.

 

Lokaal wateroverlast

Er zijn tijdens de onweersbuien grote neerslaghoeveelheden gevallen, vooral in het oosten en midden van het land. Hevige buien zorgden lokaal voor wateroverlast. Vooral in de noordoostelijke helft van het land is zeer veel regen gevallen. Daar geen buien, maar op zaterdag en zondag onafgebroken regen. In Twello viel in het weekend 100 millimeter regen. Dat is een hoeveelheid die statistisch gezien in elke Nederlandse plaats een keer in de tweehonderd jaar voorkomt.

Meer regen in een etmaal dan normaal in heel augustus

Het Overijsselse Rouveen kreeg in een etmaal 78,5 millimeter te verwerken. Dat is meer dan de gemiddelde maandsom van augustus (78 millimeter).

In het Limburgse Buchten viel deze maand met 127 millimeter tot dusver het meest. Dat is anderhalf keer de normale maandhoeveelheid voor heel augustus. Op meerdere plaatsen in het oosten wordt de 100 mm al overschreden. Daarmee is de kans groot dat augustus gemiddeld over het land als nat de boeken in zal gaan.

Westen en Zuidwesten blijft droog

Het Westen en Zuidwesten kwam er qua neerslag bekaaid vanaf. Daar is het neerslagtekort met 180 tot 240 millimeter nog steeds aanzienlijk en dus droog. Het droogst is het in Oost Zeeuws Vlaanderen. Daar bedraagt het neerslagtekort volgens het KNMI 270 millimeter.

Aan de kust is het nog steeds erg droog

Eén reactie

  • veldzicht

    VOORLOPIG WEER WATER ZAT GEHAD.

Of registreer je om te kunnen reageren.