Akkerbouw

Nieuws

Bodempool 2014/2015 geeft beste resultaat

Doetinchem - De bodempool is voor aardappelafzetseizoen 2014/2015 de beste poolvom gebleken. De pools zonder voorverkoop daartegenover brachten afgelopen jaar het minst op. Dat blijkt uit het jaarlijkse poolprijzenonderzoek uitgevoerd door Boerderij.

Het onderzoek betreft de pools van Agro-Dyn Weuthen, APF Holland, Aviko Potato, Eriva, Flevopool, HZPC, Nedato, Q-Potato en Schaap Holland.

In de Boerderij-poolprijsvergelijking voor fritesaardappelen worden de poolresultaten die handelshuizen volgens hun eigen methodiek presenteren, vergelijkbaar gemaakt. Zo ontstaat zicht op de werkelijke verschillen tussen de verschillende pools. Handelshuizen presenteren in persberichten vaak hun bruto-poolprijs, die, omdat elke pool zijn eigen voorwaarden hanteert, onderling niet met elkaar te vergelijken zijn. Boerderij presenteert de netto-poolprijzen, dus gecorrigeerd met alle vergoedingen en kosten, zoals tarra-, weeg- en contributiekosten.

Best betalende pool Agria

De best betalende pool voor Agria's oogst 2014 in leveringsweek 13 is de bodempool van handelshuis Schaap Holland met €11,89 per 100 kilo, gevolgd door de Nedato Top en Bodempool met €9,96 per 100 kilo. Onderaan staat dit jaar de pool zonder voorverkoop van handelshuis APF Holland.

Best betalende pool Innovator

De best betalende pool voor Innovators oogst 2014 in leveringsweek 13 blijkt de bodempool van handelshuis Schaap Holland met €10,51 per 100 kilo, gevolgd door de Nedato Top en Bodempool met €9,93 per 100 kilo. Bij de Innovator pools staat Schaap Holland ook onderaan. Haar pool zonder voorverkoop bracht €3,79 per 100 kilo op.

Hele jaar lage prijzen

Seizoen 2014-2015 is een seizoen van een jaar lang erg lage prijzen met een prijsopleving aan het eind van het seizoen. Deze duurde echter zo kort dat de meeste pools daarvan niet profiteerden. De beursprijzen lagen vrijwel het gehele seizoen onder kostprijs. Het gehele seizoen lag de beursprijs op €2 tot €3 per 100 kilo. Al vrij vroeg was de stemming slecht, door constante berichten over een overvloedige aardappeloogst in de EU-5. In juli 2014 was de termijnmarkt voor het aprilcontract daardoor al onder de €10 per 100 kilo gezakt. Tot veel animo tot voorverkoop leidde dat ook niet bij veel poolbeheerders.

Netto-poolprijs

Boerderij bood de pools een fictieve partij aardappelen van bruto 350 ton aan. Qua maatsortering, tarra en het percentage voer en drijvers zijn de fictieve partijen representatief voor oogst 2014. De fictieve partijen zijn afgerekend voor de weken 48, 13 en 22. Zo ontstaat inzicht in de bewaarstaffels van de pools.

De complete Boerderij aardappelpoolprijsvergelijking verschijnt in het vakdeel Akkerbouw van volgende week dinsdag.

Of registreer je om te kunnen reageren.