Akkerbouw

Nieuws 4766 x bekeken

Bietencampagne voor nieuwjaar klaar

Dinteloord – De bietencampagne begint dit seizoen in de tweede helft van september en wordt naar verwachting voor het nieuwe jaar afgerond. Dat zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie.

De campagne is aanzienlijk korter dan vorig jaar, toen de campagne duurde van 9 september tot half januari. Dit heeft alles met de kleinere hoeveelheid bieten te maken; het areaal is dit jaar gekrompen door de doorgeschoven bieten van 2014. "De campagne begint later, zodat de bieten nog wat kunnen groeien."

Opbrengstprognose rond 13,7 ton suiker per hectare

De opbrengst van 2015 is goed, zegt Sikken. "De prognose ligt nog steeds rond de 13,7 ton suiker per hectare. Dat is zeker in de  top 5 aller tijden. Ik verwacht dat de laatste twee weken niet veel is veranderd aan de opbrengstverwachting. Er was niet altijd zon, maar de neerslag is goed geweest daar waar een tekort dreigde. En voor de komende dagen staat weer veel zon op het programma."

Geen bieten van 2015 doorgeschoven naar 2016

Van de oogst van 2015 wordt alle suiker verkocht, is al helder, dus er worden geen bieten doorgeschoven naar 2016. Areaal 2016 kan hierdoor weer op hetzelfde niveau zijn als in 2014.

Nu gebruikmaken van korting vroeg bestellen bietenzaad

Sikken: "De vroege bestelling van het bietenzaad is begonnen, dus dan moeten telers ook weten hoeveel ze kunnen inzaaien. En waar vroeg bestellen sowieso aantrekkelijk is vanwege de korting die telers dan krijgen, is het voor 2016 extra aantrekkelijk, aangezien er niet veel nieuwe rassen worden verwacht op de aanbevelende rassenlijst. Reden te meer om voor een groot deel van het areaal gebruik te maken van de korting."

Basisprijs surplusbieten €25 per ton

De basisprijs van surplusbieten is €25 per ton voor de eerste 7 procent. De prijs voor quotumbieten wordt pas na de campagne bekend, dat hangt af van de afzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.