Akkerbouw

Nieuws

Belgische Bintjes lopen nog 4 ton achter

Kruishoutem - Het Belgische Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) meldt dat de groei van Bintjes nog 4 ton per hectare achterloopt op het meerjarig gemiddelde.

Begin vorige week was de gemiddelde bruto-opbrengst van de bemonsterde percelen 42,3 ton per hectare, met een variatie van 35 tot 51 ton per hectare. Het langjarig gemiddelde zit na evenveel groeidagen op 46 ton per hectare. Door de regen in de voorgaande periode is de opbrengst sterk gestegen. De gewichtstoename lag de afgelopen twee weken rond 600 kilo per hectare per dag. Dat is meer dan het gemiddelde van de laatste tien jaar, maar niet uitzonderlijk. De afrijping van de Bintjes is vergeleken met het meerjarig gemiddelde nog niet zo ver gevorderd.

Fontane

Ook de aardappelen van de bemonsterde Fontane-percelen zijn hard gegroeid. De afgelopen twee weken groeiden deze gemiddeld 700 kilo per hectare per dag. Begin vorige week zat er gemiddeld een opbrengst onder van 45,4 ton per hectare. De spreiding tussen de percelen is wel groter dan bij Bintje. Opmerkelijk is dat de onderzoekers zelfs in Fontane doorwasverschijnselen vonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.