Akkerbouw

Nieuws 2362 x bekeken

Belgen werken aan resistent Bintje

Gent - Onderzoekers van de Universiteit van Gent, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) willen via cisgenese een duurzaam phytophthora-resistent Bintje ontwikkelen.

Dat meldt de nieuwssite Vilt. In 2017 of 2018 hopen de drie Vlaamse onderzoeksinstellingen er de eerste veldproeven mee uit te voeren. De Belgische aardappelproducenten en -verwerkers volgen dit onderzoeksproject met grote belangstelling. Het ras Bintje wordt in België namelijk nog veel toegepast. "Het Bintje is hier nog altijd zeer geliefd vanwege zijn smaak en verwerkingskwaliteiten, maar is eveneens zeer gevoelig voor phytophthora", zegt professor Lieve Gheysen van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent. "Een resistent Bintje zou in ons land dan ook bijzonder welkom zijn". Het Bintjeproject volgt uit een phytophthora-project uit 2011-'12 van de universiteit, ILVO en VIB met Wageningen Universiteit in Wetteren.

Genen dragen bij aan resistentie

De veldproeven in Vlaanderen en Nederland hebben aangetoond dat de genen elk een verschillende bijdrage leveren aan de resistentie. Uiteindelijk is het alleen de combinatie of stapeling van verschillende genen die een goede resistentie geeft. Deze resistentiegenen zijn afkomstig van wilde, knoldragende Solanaceae uit de Andes. Het resistentiegen afkomstig uit Solanum venturii leverde in de veldproeven de hoogste individuele bijdrage aan de resistentie. Het best presteerden de planten die een combinatie droegen van resistentiegenen afkomstig uit Solanum venturii, Solanum stoloniferum en Solanum bulbocastanum. Dat is recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Crop Protection.

46 jaar werk

Via klassieke veredeling resistentiegenen inkruisen vergt geduld. Men heeft er in Nederland 46 jaren over gedaan om via klassieke verdeling één natuurlijk resistentiegen van Solanum bulbocastanum te introduceren in commercieel bruikbare aardappelrassen. Cisgenene, via genetische modificatie inbrengen van gewaseigen genen, gaat veel sneller. "Bovendien kan dat zonder verlies van belangrijke bestaande raseigenschappen, aangezien de wijziging aan de genetische achtergrond veel kleiner is", stelt professor Gheysen. "Een via cisgene resistent gemaakt Bintje blijft bijvoorbeeld nog altijd een Bintje".

Of registreer je om te kunnen reageren.