Akkerbouw

Nieuws

Avebe krijgt €1,5 miljoen voor project Potato Spice

Assen – Aardappelzetmeelfabriek Avebe in Gasselternijveen krijgt €1,5 miljoen van de provincie Drenthe voor een nieuw, energiezuinig productieproces genaamd Potato Spice. Dat meldt de provincie.

Het bedrijf investeert zelf €3 miljoen. Het project is een onderdeel van de Green Deal die de provincie en Avebe in 2012 afsloten.

Potato Spice kan met de provinciale subsidie versneld worden uitgevoerd. Zo worden volgens gedeputeerde Tjisse Stelpstra de economie en werkgelegenheid in Noord-Nederland gestimuleerd.

Aardappelsap indikken

In het project Potato Spice wordt een proces ontwikkeld om aardappelsap waar het eiwit al uit is gehaald, bij een lage temperatuur te concentreren. Dit is een alternatief voor het huidige energie-intensieve indampproces.

Momenteel wordt de nieuwe technologie op kleine schaal getest in de proeffabriek in Veendam. De volgende stap is het toepassen van deze technologie in de Solanic fabriek in Gasselternijveen.

Naast energiebesparing levert dit productieproces een concentraat op dat rijk is aan aminozuren en mineralen. Dat concentraat is geschikt te maken als ingrediënt of additief in de voedingsmiddelenindustrie. Voor Avebe biedt dit nieuwe kansen voor de doorontwikkeling van hoogwaardige eiwitten in de voedingsmiddelenindustrie.

De verwerking van aardappelsap beslaat een belangrijk deel van het energieverbruik van Avebe. Het initiatief leidt tot maximaal 75 Terajoule energiebesparing per jaar en daarmee ongeveer 5.000 ton CO2-reductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.