Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Aardappelopbrengst tendeert naar meerjarig gemiddelde

Doetinchem - De aardappelopbrengsten komen steeds meer in de buurt van het meerjarig gemiddelde. Dat blijkt uit de tweewekelijkse proefrooicijfers van Aviko Potato.

Vorige week werden de rassen Agria, Innovator en Victoria door Aviko bemonsterd. Bij de start van proefrooiingen in week 31 lagen de opbrengsten rond het meerjarig minimum. De afgelopen vier weken hebben de aardappelen een inhaalslag gemaakt. De onderwatergewichten blijven nog wat achter, maar de gewassen zijn nog vitaal. Innovator doet het van deze rassen het minst met een 6,1 voor vitaliteit van het loof.

Achterlopen op gemiddelde

Het Belgische Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) meldt dat de groei van Bintjes nog 4 ton per hectare achterloopt op het meerjarig gemiddelde. Begin vorige week was de gemiddelde bruto opbrengst van de bemonsterde percelen 42,3 ton per hectare, met een variatie van 35 tot 51 ton per hectare. Het langjarig gemiddelde zit na evenveel groeidagen op 46 ton per hectare.

Door de regen in de voorgaande periode is de opbrengst sterk gestegen. De gewichtstoename lag de afgelopen twee weken rond 600 kilo per hectare per dag. Dat is meer dan het gemiddelde van de laatste tien jaar, maar is niet uitzonderlijk. De afrijping van de Bintjes is vergeleken met het meerjarig gemiddelde nog niet zover gevorderd.

Fontane hard gegroeid

Ook de bemonsterde Fontane-percelen zijn hard gegroeid. De afgelopen twee weken groeiden deze gemiddeld 700 kilo per hectare per dag. Begin vorige week zat er gemiddeld een opbrengst onder van 45,4 ton per hectare. Opmerkelijk is dat de onderzoekers zelfs in Fontane doorwasverschijnselen vonden.

Laatste reacties

  • info36

    Bij mij drijven ze momenteel over het land. Hoort dat ook bij het meerjarig gemiddelde?

  • agro1

    toekomstvoorspelling: tis weer patat. voed de wereld en verhonger.

Of registreer je om te kunnen reageren.