Akkerbouw

Nieuws

Aardappeloogst Frankrijk en België fors lager

Parijs – Door de aanhoudende droogte en hoge temperaturen zal de aardappeloogst in Frankrijk dit jaar beduidend lager uitkomen. Ook in België wordt gewaarschuwd dat er flink minder en kleinere aardappelen van het veld zullen komen.

De Franse Union nationale des producteurs de pommes de terre (UNPT) verwacht dat de oogst niet alleen een stuk minder zal zijn dan de overvloed van vorig jaar maar ook  17 procent kleiner zal uitkomen dan het gemiddelde over de laatste tien jaar. ''In dat laatste decennium was alleen 2013 slechter.''

Productiekrimp groter dan areaalkrimp

Het areaal is net 2 procent minder dan in 2014, maar de opbrengst per hectare zal door de ongunstige weersomstandigheden een stuk lager liggen, bericht de bond van Franse aardappeltelers.

Minder aardappelen per plant

''Het al sinds maart aanhoudende tekort aan neerslag heeft negatieve gevolgen voor het aantal aardappelen per plant. In veel gevallen kan het gewas zich nu niet meer herstellen. Dit zijn voorlopige voorspellingen, gebaseerd op 239 percelen in vier grote aardappelgebieden. De tendens tekent zich duidelijk af maar de definitieve uitkomsten kunnen toch anders uitkomen", aldus UNPT.

Aardappel en mais lijden onder droogte

Ook de Belgische boerenbond waarschuwt dat het uitzonderlijk droge weer gevolgen zal hebben voor de aardappeloogst en ook voor die van mais. Volgens de bond viel sinds het voorjaar 200 liter minder neerslag dan normaal. "We verwachten een veel lagere opbrengst en kleinere aardappelen", zegt Matty Veulemans van de Boerenbond op de Vlaamse radio. "Of dat ook een invloed zal hebben op de prijs, is nog koffiedik kijken."

Herstel gewas niet verwacht

Ook in België wordt niet verwacht dat het gewas zich de komende weken nog voldoende kan herstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.