Akkerbouw

Nieuws 1518 x bekeken 2 reacties

Vergroeningsvoorstel voor Veldleeuwerik Oldambt

Emmeloord – Stichting Veldleeuwerik, het initiatief dat zich inzet voor duurzame akkerbouw, heeft een voorstel ingediend bij het ministerie voor een wijziging van de vergroeningseisen voor Oldambtster telers. Dit is in overleg met LTO-afdeling Oldambt gebeurd.

Telers in dit Noordoost-Groningse gebied die zijn aangesloten bij Stichting Veldleeuwerik kunnen in het voorstel aan de vergroeningsvereisten op het gebied van gewasdiversificatie voldoen door ten minste 75 procent van het land in te zaaien met wintertarwe of koolzaad. Dit gewas moeten ze zeker tien maanden laten staan.

Verantwoorde gewasdiversificatie

Henk Smith, teler en LTO bestuurder in het Oldambt: "Het is erg belangrijk dat telers met beperkte keuzemogelijkheden voor een bouwplan nu toch op een landbouwkundig verantwoorde wijze met gewasdiversificatie kunnen omgaan."

Onvoldoende tijd voor vanggewas op zware kleigrond

Conform de gewasseneis moeten telers drie gewassen in de vruchtwisseling hebben, maar op de zeer zware kleigrond in het Oldambt kunnen veel gewassen niet worden geteeld en is er onvoldoende tijd om goed vanggewassen te verbouwen. "Wij zijn er erg tevreden over dat we via het duurzaamheidscertificaat van Stichting Veldleeuwerik een oplossing in handen hebben waar we vanaf 2016 mee aan de slag kunnen."

Later dit jaar uitsluitsel Europese Commissie

Martijn Buijsse, manager operations bij Stichting Veldleeuwerik, vult aan: "We zijn het ministerie erkentelijk voor haar flexibiliteit om onder tijdsdruk mee te werken aan een urgent probleem voor een grote groep telers."

De Europese Commissie neemt het voorstel in behandeling en geeft later dit jaar uitsluitsel over goedkeuring van het voorstel.

Laatste reacties

  • geert150


    landbouwbeleid is toch voor alle boeren ?!

  • Zandboertje

    veldleeuwerik pronkt graag met andersmans veren. Dit voorstel komt uit andere hoek en lijkt ingekopt door vogelboeren maar is anders gelopen en ook nog niet erdoor.

Of registreer je om te kunnen reageren.