Akkerbouw

Nieuws

Veel doorwas in Belgische bintjes

Kruishoutem - In Belgische Bintjes komt erg veel doorwas voor. Dat meldt het Interprovinciaal Proefcentrum voor de aardappelteelt (PCA).

In de Belgische kuststreek vertoont 50 procent van de Bintje knollen symptomen van doorwas. Verderop in Vlaanderen is het beeld wisselender. Veel hangt volgens PCA af van de loofmassa en de mate waarin die de hoge temperaturen gebufferd heeft.

In de regio Ieper/Poperinge lijkt de doorwas mee te vallen, in de regio Kortrijk Oudenaarde daarentegen is op 5 van de 6 percelen doorwas gevonden. Daar hebben 4 tot 20 procent van de knollen doorwassymptomen.

Wisselend beeld in Zuidwest-Nederland

In het zuidwesten van Nederland ziet DLV Plant adviseur Leen van Marion wat doorwas betreft een erg wisselend beeld. Dat is vooral afhankelijk van de omstandigheden en per perceel weer anders. "We zien nu al knollen met slierten van 5 tot wel 10 centimeter waaraan soms al nieuwe knollen gevormd worden, maar op andere percelen zijn nog geen secondaire knollen gevormd."

Grond in rug erg heet

De doorwasinductie is al een aantal weken geleden veroorzaakt bij temperaturen boven de 30 graden. In het zuidwesten was het erg droog, sommige gewassen hebben zelfs nu de grond nog niet eens dicht. Daardoor werd de grond in de rug erg heet. Ook bij normaal wat minder gevoelige rassen ziet DLV Plant nu doorwas.

Effect doorwas op opbrengst nog niet duidelijk

Of en hoeveel opbrengst en kwaliteitsderving de doorwas dit seizoen veroorzaakt is volgens Van Marion moeilijk te zeggen. "Ervaring uit eerdere doorwas jaren laat zien dat er soms grote problemen in de bewaring ontstaan terwijl andere jaren de schade beperkt blijft tot enkele drijvers."

Of registreer je om te kunnen reageren.