Akkerbouw

Nieuws 1721 x bekeken 1 reactie

USDA: verschuiving van tarwe naar mais

Washington – De wereld gaat meer mais verbruiken. Dat gaat ten koste van tarwe. Mais is gunstiger geprijsd dan tarwe.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) wijzigt de maisprognose voor seizoen 2015/2016. De productie wordt lager ingeschat dan in de Wasde-prognose van juni. De voorraden zijn geslonken doordat de maisprijs harder daalde dan die van tarwe. De wereld heeft eind dit seizoen 190 miljoen ton mais op voorraad. Dat is 5 miljoen ton minder dan in de juni-prognose.

China verbruikt minder tarwe

Vooral China verbruikt dit seizoen beduidend minder tarwe omdat het te duur is geworden. Daardoor groeit de wereldvoorraad tarwe naar een record van 220 miljoen ton. Dat is genoeg om 31 procent van het jaarverbruik te overbruggen. De stocks-to-use-ratio is net zo hoog als in seizoen 2009/2010, maar toen lagen de tarweprijzen op een veel lager niveau. Productie en verbruik van tarwe en mais in de wereld zijn is in het nieuwe seizoen veel hoger dan het gemiddelde van de laatste vijf seizoenen.

Lagere tarweproductie EU

USDA gaat uit van een lagere tarweproductie in de EU. Die in de landen rond de Zwarte Zee stijgt. De EU verliest marktaandeel op de wereldmarkt aan die landen, verwacht USDA.

Verschillende prognoses voor tarwe Australië

De VS verlaagt de tarweproductie van Canada met 2,5 miljoen naar 27,5 miljoen ton vanwege droogte. De tarweproductie in Australië blijft 26 miljoen ton. Overheidsbureau Abares gaat uit van een Australische tarweoogst van slechts 23,5 miljoen ton vanwege droogte.

Eén reactie

  • joohoo

    Tarwe te duur hmm niks van gemerkt!!!!!!!!!!!!.

Of registreer je om te kunnen reageren.