Akkerbouw

Nieuws 6088 x bekeken 7 reacties

'Spaanse aardappelprijs ligt onder kostprijs'

Murcia – Aardappeltelers in Zuid-Spanje hebben last van erg lage prijzen. Ze verdienen niet eens hun kosten terug, stelt de Spaanse boerenbond Asaja.

Volgens secretaris-generaal Alfonso Gálvez Caravaca ligt de aardappelprijs rond de 12 cent per kilo. "Zo'n lage prijs heeft effect op de hele sector. Die is verliesgevend", zegt Caravaca in een bericht van Freshplaza.

Vooral in de regio Murcia is de situatie penibel, zegt Caravaca. "Veel boerderijen worden verlaten. We moeten zorgen dat de consumenten meer Spaanse aardappelen eten en dat er minder import het land in komt, bijvoorbeeld uit Egypte. De promotie van Spaanse aardappelen is essentieel."

Laatste reacties

 • wbrooymans

  dat hebben de nederlandse boeren ook niet gedaan afgelopen winter.....

 • agratax2

  Dus ook de Spaanse boeren hebben last van de Vrije Wereld Markt voor voeding. Als zij de boerderijen verlaten, komt er een  moment dat de goedkope landen niet meer kunnen leveren wegens gebrek aan land en / of water. Dit betekent prijsverhoging en voedsel tekort voor het arme deel van de wereld. Hoe wil de politiek vast houden aan dat de Vrije Wereld Markt voor voeding, de voedselzekerheid garandeert zo niet verbetert? Ik heb het geloof in dit waan idee verloren en vrees dat we de Vrije Wereld Handel voor voedsel moeten omzetten in een regionale vrij handel in landbouwproducten. Hiermee houden we de productie in duurdere regio's in de benen en blijft het goedkope eten in de gebieden waar de koopkracht laag is.

 • MichaelPeeters

  Om genoeg te hebben, moet je teveel hebben. Heb je teveel, dan klapt de prijs in elkaar! De politiek mag dit niet zomaar, gemakkelijkheidshalve laten gebeuren. Dat doet zelfs de USA niet, vrijemarktkampioen bij uitstek, maar controle op de prijsvorming is ze niet vreemd.

 • agratax2

  @MichaelPeeters. Je eerste bemerking klopt maar waarom heb je niet de slotconclusie hieraan durven verbinden. 'Blijvende Productie daling wegens gebrek aan investeringsmogelijkheid bij de huidige producenten.
  De politiek laat dit gebeuren, omdat ze als uitgangspunt hebben; 'De Markt lost alle problemen op en Geld is Heilig'. Hiermee hebben ze zichzelf ontheven van elke inmenging in het mondiale financiele gebeuren. Hun invloed hoeft niet verder te rijken dan 'Houdt de kiezer rustig, door hem wat kruimels toe te spelen en houdt vooral de Grote Spelers op de markt te vriend door hun verrijkingsrdrift niet te dwarsbomen'.  

 • ed12345


  Agratax je slaat de plank aardig raak de grote mulitinationals financieren via de achterdeur verkiezings campagnes en hebben daardoor de politiek aardig in handen . Ikvind het wel heel erg dat de spaanse boeren hun boederijen verlaten  daar komt wel veel menselijk leed bij te pas

 • agratax2

  @ed12345. Hier zijn het de Spaanse boeren, maar aan jouw kant van de wereld zijn het de Californische boeren die letterlijk Droog staan. Dit alles is erg voor de betreffende mensen, maar erger wordt het als met dit beleid de Voedselzekerheid in het gedrang komt. De stroom vluchtelingen is al niet meer in goede banen te leiden en deze stroom zal wegens plaatselijke voedsel tekorten en daaruit voortvloeiende onrusten nog groeien en zich verplaatsen naar het noordelijk halfrond Europa en Amerika. Misschien moeten we tot de conclusie komen dat zonder dat de extreem rechtsen dit door hebben hun populariteit wordt gevoed door mondiale de voedselonzekerheid ontstaan door onze overschotten met niet kosten dekkende prijzen. 

 • agro1


  tis patat, feed the world and starve.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.