Akkerbouw

Nieuws 3892 x bekeken 5 reacties

Rabobank verwacht iets hogere tarweprijs in EU

Londen – De Rabobank verwacht dit seizoen een lichte stijging van de prijzen van mais en sojabonen. De tarweprijs blijft stabiel in de VS, maar stijgt iets in de EU.

De Rabobank Agri Commodity Markets Research verhoogt de verwachting voor de maisprijs. De wereld verbruikte vorig seizoen meer mais dan verwacht. Het verbruik verschoof van tarwe naar mais vanwege het oplopende prijsverschil. Bovendien staat de mais in de VS er minder rooskleurig voor dan vorig seizoen, stelt de bank. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) classificeerde vorige week 69 procent van de maispercelen in de VS als goed of uitstekend. Dat was vorig jaar in dezelfde week 76 procent.

Sojabonen

Ook bij sojabonen verwachten de Rabo-analisten een kleine prijsstijging. De VS verbruikte vorig seizoen meer sojabonen dan gedacht. Bovendien valt de productie dit seizoen tegen in de VS, schrijft de Rabobank in het maandelijkse rapport over agrarische grondstoffen. Het USDA classificeerde vorige week 62 procent van de sojapercelen als goed of uitstekend tegen 73 procent vorig jaar.

Weeromslag

De Rabo-analisten verwachten dat de tarweprijs dit seizoen redelijk stabiel blijft in de VS. Het weer is omgeslagen in de VS, de EU, Australië en rond de Zwarte Zee. Dat drukte de tarweprijs in juli met 15 procent en deed de stijging in juni te niet.

Dollar

De Rabobank denkt dat de dure dollar wel een prijsdrukkend effect heeft in de VS. Grondstoffen worden op de wereldmarkt afgerekend in dollars. De tarweprijs in de EU profiteert hiervan doordat de export groot blijft.

Laatste reacties

 • henk 60

  Op naar de 300 euro.

 • zon

  of de helft.

 • farmerbn

  Volgend jaar weten we of het waar was. Nu heeft het weinig waarde want er hoeft maar iets te gebeuren en het is allemaal anders.

 • glaasje

  De voorspellingen van de rabo bank kun je beter niet wat op uit doen wandt
   die zitten er de laatste jaren er ieder keer naast.

 • breukers1

  Als je de door de Rabobank gemaakte prijsvoorspellingen van de laatste jaren op een rij zet zul je toch minstens even moeten glimlachen over ,hoe vaak ze zich zelf tegenspreken. 

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.