Akkerbouw

Nieuws 1590 x bekeken 3 reacties

Pootaardappelen steeds gezonder

Emmeloord – De pootaardappelen worden steeds gezonder. De keuringsdienst NAK hoeft steeds minder pootaardappelen in klasse te verlagen. Ook het aandeel afkeuringen daalt de laatste jaren.

De NAK verlaagde dit jaar tot en met week 26 in de veldkeuring 1,9 procent van het areaal in klasse. In de voorgaande zes jaar varieerden de klasseverlagingen tot en met week 26 van 2,2 tot 15,6 procent.

Er zijn ook steeds minder afkeuringen. Dit jaar is tot nu toe 0,2 procent van het areaal afgekeurd als pootgoed. De voorgaande jaren schommelde het afkeuringspercentage tussen 0,3 en 2,5 procent.

De stijgende lijn in pootgoedkwaliteit heeft een aantal oorzaken, zegt voorzitter Upt Hiddema van de LTO-werkgroep Pootaardappelen. "De telers worden steeds professioneler. Dat heeft te maken met de schaalvergroting. De investeringen in de pootgoedteelt zijn groot. Ze kunnen zich geen fouten veroorloven. Ook heeft de pootgoedsector maatregelen genomen om erwinia onder controle te krijgen. Zo toetst de NAK sinds een paar jaar de S-klasse extra op erwinia."

Directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico wijst op het groeiende aandeel hogere klassen. "Hoe hoger de klasse, hoe gezonder het pootgoed. Er worden nauwelijks nog A's geteeld in Nederland. In Frankrijk is dat bijvoorbeeld nog 40 procent. Ook testen wij het pootgoed op latente erwinia."

Van Hoogen is benieuwd hoe het pootgoed zich houdt als de groei er weer in komt. "De planten krijgen een klap van de droogte."

Ook Hiddema constateert dat het groeiseizoen achterloopt op voorgaande jaren. "Hoe ouder de plant, des te meer ziekten zich tonen. Toch verwacht ik dat het mee zal vallen. In Flevoland wordt pootgoed volop beregend. Daar zijn de planten al wat verder ontwikkeld. Toch zie je daar geen extra klasseverlagingen of afkeuringen. In de regio Zuid is dat wel het geval. Maar daar doen de telers minder aan stammenteelt en het klimaat is minder geschikt dan in de andere regio's."

Laatste reacties

  • Meeuwes

    prijs de dag niet voor hij voorbij is

  • Inagro

    Wat met de evolutie van gezondheid van klasse S? Is hier ook een zelfde trend te zien?

  • AD AKKERMANS

    Hoor hier dit jaar niks anders dat het pootgoed weer rotzooi is dit jaar

Of registreer je om te kunnen reageren.