Akkerbouw

Nieuws 1841 x bekeken

Poolprijs Aviko Potato €60,02 per ton

Steenderen - Aviko Potato heeft als eerste pool zijn poolprijs van oogst 2014 bekendgemaakt. De Aardappel Telers Commissie (ATC) van Aviko Potato realiseerde voor Innovator, Agria, Leonardo en Markies van oogst 2014 voor de pool zonder voorverkoop een poolprijs van €60,02 per ton en voor de pool met voorverkoop €53,62 per ton. Voor Fontane, Bintje, Challenger, Ramos, Asterix, Eurostar en Lady Anna bedraagt de poolprijs zonder voorverkoop €57,52, voor de pool met voorverkoop €51,12 per ton.

Oud-Agrico telers die nog deelnamen aan de bodempool, ontvingen zowel voor de pool met als zonder voorverkoop de bodemprijs van €76 per ton. De prijzen zijn exclusief btw, voor levering week 13.

De ATC heeft gemengde gevoelens over de gerealiseerde poolprijzen. Deze liggen fors onder de kostprijs, anderzijds is de poolprijs duidelijk hoger dan de gemiddelde beursnotering. Emmeloord noteerde gemiddeld €59 per ton, Belgapom €29 per ton. De ATC concludeert daaruit dat in een slechte markt de poolcommissie haar werk goed heeft gedaan.

Opvallend is dat de pool zonder voorverkoop beter betaalde dan de pool met voorverkoop. In jaren met lage marktprijzen is dat meestal andersom. De ATC heeft in de pool zonder voorverkoop veel volume doorgeschoven naar het eind van het seizoen. Dat bracht dit jaar weinig risico met zich mee, met prijzen rond de €3 was het risico op verdere prijsdaling gering, redeneerde de poolcommissie. Zo kon deze pool nog profiteren van de prijsopleving aan het eind van het seizoen. De pool met voorverkoop was echter vanwege contractafspraken gedwongen ook een aanzienlijk deel van de poolaardappelen eerder in het seizoen te verkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.