Akkerbouw

Nieuws

Pool APF Holland betaalt €4,49 per 100 kilo

Dronten – De pool met voorverkoop van APF Holland, ras Innovator, heeft €4,49 per 100 kilo opgebracht. Deze prijs geldt voor levering week 13, exclusief btw. De pool met voorverkoop heeft €4,01 per 100 kilo opgebracht. Deelnemers aan de pool met bodem kregen een bodemprijs van €8,87 per 100 kilo.

De werkwijze van de pool is na het poten pas te gaan verkopen, zodra de marktprijs boven de kostprijs ligt. Dat is dit verkoopseizoen niet gelukt, erkent Martin de Visser, directeur verkoop bij APF Holland. De beursprijzen liggen al twaalf maanden onder kostprijs. In juli 2014 dook de termijnmarkt onder €10 per 100 kilo. De effectieve markt lag toen op €1 à €2 per 100 kilo. Lange tijd besloot de pool de verkoop van aardappelen uit te stellen, maar op een gegeven moment moet je als pool toch gaan verkopen, ondanks de lage prijzen. Op het einde was er een prijsopleving. Deze periode was echter te kort om daar als pool volop van te profiteren.

Dat dit jaar de werkwijze niet goed uitpakte, is voor De Visser geen reden het verkoopbeleid te wijzigen. "Als je gaat zwalken qua verkoopbeleid, gaat het pas echt fout. We houden daarom onze werkwijze in stand. In normale jaren pakt deze namelijk goed uit."

Of registreer je om te kunnen reageren.