Akkerbouw

Nieuws 4543 x bekeken 6 reacties

Opbrengsten eerste wintergerst normaal tot goed

Westmaas/Apeldoorn – De opbrengsten van de eerste wintergerstoogst is normaal tot goed. Het groeiseizoen was vrij kort door het koude voorjaar en de recente hittegolf, maar het zonlicht deed het gewas goed.

Anton Bon, buitendienstmedewerker van collecteur Van Iperen in Westmaas, is positief over de eerste paar oogstdagen. Afgelopen vrijdag is het eerste stukje gedorsen. Zaterdag werd de eerste gerst aangevoerd. "Het is nog wat voorbarig, maar de verwachting is een oogst van grofweg 9 tot 11 ton per hectare. En dat is hartstikke goed", zegt de buitendienstmedewerker.

De opbrengst lijkt iets hoger uit te vallen dan vorig jaar, ondanks het koude en droge voorjaar. "Door het koele weer is het gewas minder lang, net als de wintertarwe. Van de droogte heeft de gerst niet te lijden gehad, maar van de grote hoeveelheden zonlicht wel optimaal geprofiteerd."

'Gewoontjes'

Aart den Bakker, manager afzet bij Agrifirm Plant, is voorzichtig in zijn optimisme. "Ik noem de eerste opbrengsten, in het zuiden van het land, gewoontjes. De afrijping ging hard in de wintergerst, wat het aantal productiedagen heeft beperkt. Bij ons kwam al in juni de eerste gerst binnen, wat vroeg is. Het ziet er gezond uit, dat in elk geval."

Op sociale media zijn akkerbouwers enthousiast over de oogst. Zo scoort een perceel waar niet-kerende grondbewerking is toegepast ver boven de 10 ton en het ras Volume levert volgens een teler zelfs ruim 13 ton per hectare.

Wintertarwe

De hoop is gevestigd op net zo'n goede wintertarwe-oogst. Dit gewas lijdt echter onder de droogte, zegt Bon. "Het stond de afgelopen week een beetje te verbranden. Van onderen komt er geen vocht en van boven verdampt het. Dan zie je het gewas sneller slijten en vergelen."

Hierdoor is de top waarschijnlijk van de productie af en kan een normale, vroegere, oogst worden verwacht. "Maar het weer bepaalt. En we zien altijd dat een droge zomer goed is voor de boer."

Door de verwachte neerslag ligt de oogst nu waarschijnlijk een paar dagen stil. Het is ook nog vroeg. Tegen het weekeinde worden de oogstwerkzaamheden naar verwachting weer opgepakt en wordt het resultaat ook duidelijker.

Laatste reacties

 • masmas

   Bij mij 10 ton opbrengst. 13 ton is niet mogelijk volgens mij

 • info36

  Boeren beliegen hun eigen markt. Wat heb je nou aan dat gestoef, praat je de prijs alleen maar mee naar beneden. De opbrengsten zullen schraal zijn, alles staat noodrijp te worden.

 • farmerbn

  Helemaal goed info 36.

 • wvb

  Bij ons 5 ton per Ha 

 • jbb

  Bij ons 20, ik koop veel voer.

 • boergelten

  Ben nog niet naar de kerk geweest,weet dus nog niet wat de opbrengst bij mij moet worden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.