Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Ook hoofdrassen twee weken achter in groei

Dronten - De rassen Innovator, Agria en Victoria hebben net als Fontane en het vroege ras Miranda een groeiachterstand van enkele weken.

Ook deze rassen lijken op een 10 tot 15 procent lagere opbrengst dan vorig jaar af te stevenen. Dat blijkt uit de recentste proefrooicijfers van Aviko Potato. In Innovator, Agria en Victoria zijn in week 31 de eerste proefrooiingen uitgevoerd. Van Fontane is in week 30 al een proefrooiing uitgevoerd en van Miranda al sinds week 24.

Innovator vormde meer knollen

De proefrooiing van Innovator leverde een hectare-opbrengst van 38 ton per hectare 40 millimeter opwaarts. Dat is 11 ton per hectare minder dan het achtjarig gemiddelde op week 31 en 3 ton minder dan het achtjarig minimum. Opvallend is dat Innovator wel veel meer knollen heeft gevormd dan gemiddeld, 8,2 tegen 6,8. Dat resulteert in fijnere knollen dan gemiddeld, al zijn ze niet fijner dan het achtjarig minimum.

Opbrengst is niet historisch laag

De proefrooiing van Agria gaf een hectareopbrengst van 33 ton 40 millimeter opwaarts. Ook dat is 11 ton minder dan het vijftienjarig gemiddelde. Wel is het 3 ton meer dan het 15 jarig minimum. "Historisch laag kunnen we de opbrengst dus niet noemen", aldus Aviko Potato. Het concern verwacht dat naar mate de tijd vordert de aardappelen de groeiachterstand inlopen en de opbrengst meer richting het meerjarig gemiddelde kruipt.

In tegenstelling tot vorig jaar zijn de gewassen nu nog erg vitaal. De potentie in de gewassen is groot. Foto: Aviko Potato

Verder bij Agria hetzelfde beeld als bij Innovator: een hoger knolaantal 40 millimeter opwaarts (9 tegen 7,8) en een lager percentage 50 millimeter opwaarts (57 tergen 70 procent).

Geen diepterecord Victoria

Bij Victoria is hetzelfde beeld. De opbrengst bedroeg 23 ton tegen 42 ton normaal in  week 31. Dat is 3 ton meer dan het zestienjarig minimum. Ook Victoria telt meer knollen per plant dan gemiddeld, waarvan het percentage 50 opwaarts lager is dan normaal, maar zeker geen diepterecord.

Eén reactie

  • joohoo

    Ik zie anders onderweg veel slijtage in de percelen, of regeld de natuur zichzelf?.

Of registreer je om te kunnen reageren.