Akkerbouw

Nieuws 5106 x bekeken

Nieuwe handelsvoorwaarden voor pootaardappelen

Doetinchem - De aardappelsector heeft nieuwe handelsvoorwaarden opgesteld voor pootgoed. De nieuwe Algemene Handelsvoorwaarden Pootaardappelen (AVP) geldt sinds 1 juli. De oude AVP dateert van 1990.

In de AVP staan de handelsvoorwaarden voor de leverancier en de ontvanger van pootgoed. In de oude regeling gold als uiterste datum 15 mei voor een schademelding. Dat is verlengd naar 15 juni, zegt voorzitter Upt Hiddema van de LTO-werkgroep Pootaardappelen. "In een koud voorjaar duurt het langer voor je opkomstproblemen kunt zien."

Maximale schadevergoeding

De maximale schadevergoeding blijft de waarde van de pootaardappelen, zoals vermeld op de factuur van de leverancier. Hiddema: "Bij een natuurproduct als aardappelen kun je vervolgschade nooit goed vaststellen."

Staffeling

Nieuw is de staffeling voor de schadebepaling. Hiddema: "De schadedrempel gaat van 10 naar 5 procent. Als meer dan 5 procent van de aardappelen niet is opgekomen, geldt een staffeling. Een bepaald percentage niet opgekomen aardappelen is gekoppeld aan een bepaalde factor van het maximale schadebedrag. Zo worden vergelijkbare claims op dezelfde manier afgehandeld."

Schade melden bij NAK

Nieuw is ook dat de schade moet worden gemeld bij de keuringsdienst NAK, die de eerste expertise doet. Hiddema: "De NAK keurt het pootgoed bij de teler en heeft dus inzicht in de kwaliteit. De NAK kijkt ook naar het logboek van de ontvanger en de leverancier van het pootgoed, en eventueel van een koelhuis. Daar staat onder andere informatie in over de bewaring. Het logboek is niet verplicht, want het is geen sluitend bewijsmateriaal in een schadeclaim. Maar bij de afhandeling van schade wordt wel gekeken naar de administratie van alle bedrijven waar het pootgoed is geweest. De afnemer en de leverancier moeten dan zelf het schadebedrag bepalen. Als meer dan 50 procent van de aardappelen niet is opgekomen, wordt de schadeclaim afgehandeld door een arbitragecommissie van het Instituut voor Agrarisch Recht."

Of registreer je om te kunnen reageren.