Akkerbouw

Nieuws 5066 x bekeken

Markt bepaalt bietenvolumes na 2017

Braunschweig - Nordzucker neemt in verband met het aflopen van de suikerquotering in 2017 het leverantiesysteem op de schop, waarbij de markt bepalend zal zijn voor de hoeveelheden die kunnen worden geleverd.

Het recht van de bietentelers in Duitsland om te leveren aan het concern wordt gekoppeld aan het aantal aandelen dat zij via de diverse Nordzucker-holdings bezitten. Leverantierechten worden omgezet in leverantieaanspraken, zo heeft het bedrijf op de algemene aandeelhoudersvergadering bekendgemaakt.

Overdraagbare aanspraken

De leverantieaanspraken kunnen worden overgedragen aan derden, maar alleen als ook de grond mee wordt overgedragen. Daarnaast komen er vrije leverantievolumes. Dit zijn de volumes die door de telers met leverantieaanspraken niet worden volgemaakt. Alle geïnteresseerde telers kunnen daarop kosteloos inschrijven, ongeacht of ze aandeelhouder zijn of niet. Bij overtekening wordt een selectie toegepast aan de hand van rendementscriteria.

Markt bepaalt productie

Belangrijk aspect is dat de productie niet meer vastligt maar door het concern wordt bepaald op basis van de vraag van de afnemers of anders gezegd: door de markt. Het bedrijf blijft ook de transportkosten voor zijn rekening nemen. Ten aanzien van de prijsvorming geldt dat er sprake zal zijn van een basisprijs met daar bovenop een bonus die afhankelijk wordt gesteld van diverse zogenoemde 'succescomponenten'.

Buiten Duitsland gelden andere regels

De nieuwe regeling voor de leveranciers van de fabrieken in de Scandinavische landen, Polen, Slowakije en Litouwen is anders. De leverantieaanspraken zullen in dit geval bij voorrang aan de bestaande leveranciers worden toegekend. Zij zullen tevens een bijdrage in de transportkosten moeten betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.