Akkerbouw

Nieuws 5574 x bekeken 5 reacties

'Mais heeft het zwaar in de EU'

Brussel – De graantelers in de EU hebben te weinig gewasbeschermingsmiddelen om de gewassen gezond te houden.

Dat geldt dit jaar vooral voor mais, stelt Copa Cogeca, de Europese organisatie van boeren en coöperaties.

Mais heeft het zwaar

De mais heeft het zwaar in Europa. Hitte en droogte tasten de weerbaarheid van de planten aan. Dan heeft de plant extra behoefte aan bescherming tegen ziekten en plagen, stelt Copa Cogeca. De toelating van gewasbeschermingsmiddelen verloopt traag in de EU. Daardoor zijn er te weinig gewasbeschermingsmiddelen. De toelating moet sneller, vindt de organisatie.

Lagere graanproductie

Droogte en de hitte tasten de graanproductie aan, stelt Copa Cogeca. De organisatie schat de Europese graanoogst dit jaar op 296 miljoen ton. Dat is 7,5 procent lager dan de 321 miljoen ton die de oogst van 2014 opleverde. Ook het Agricultural Market Information System (Amis) ziet dat het droog is in Europa. Dat geldt ook voor Zuid-Rusland en India. Maar de productie valt mee in China, Oekraïne en Kazachstan. Daarom schat het Amis de tarweproductie in de wereld op 723 miljoen ton, gelijk aan de vorige prognose. De oogst is iets kleiner dan vorig seizoen, stelt het Amis, een samenwerkingsverband van tien organisaties waaronder de FAO, de WTO en de OECD. Door de gedaalde tarweprijs stijgt het verbruik, waardoor de voorraad tarwe niet verder groeit.

Maisvoorraad blijft groot

De wereld produceert dit seizoen net zo veel mais als het verbruikt, waardoor de maisvoorraad groot blijft. De wereld heeft ook voldoende sojabonen ter beschikking, stelt het Amis.

Laatste reacties

 • farmerbn

  AMIS heeft teveel andere belangen dus hun opinie is niet nuttig en eerlijk.

 • info36

  AMIS wil de prijs laag houden net als veel andere prognosedebielen.

 • jan4072

  Hoera, eindelijk iets lagere opbrengsten. Gaat er mischien nog iets verdient worden

 • zon

  Buiten de door de droogte te klein gebleven planten staat de rest er heel gezond bij.

 • Zandboertje

  Het middel h205 is volgens mij gewoon toegelaten in de teelt. Hoef je echt geen chemie voor toe te laten. Als er evenwicht is, wat is dan het probleem?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.