Akkerbouw

Nieuws 2079 x bekeken 1 reactie

Lagere opbrengst vroege aardappelen

Dronten - De vroege aardappelrassen Première en Miranda lijken flink minder kilo's te gaan opbrengen in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit de eerste proefrooicijfers van Aviko Potato.

Van Première ligt de opbrengst in week 28 ruim 17 procent lager dan in week 28 vorig jaar. Dit ras brengt nu gemiddeld 47 ton per hectare 40 millimeter opwaarts op. Vorig jaar was dat nog 57 ton per hectare.

Fijnere Premières

Ook zijn de aardappelen fijner dan vorig jaar. Het aandeel 50 millimeter opwaarts bedraagt 70 procent. Afgelopen jaar was dat 75 procent. Ook het onderwatergewicht is lager, zo'n 385 gram per 5 kilo, tegen 391 gram vorig jaar. Wel is dit jaar het knolaantal wat hoger: zo'n 8,2 tegen 7,5 knollen 40 millimeter  opwaarts vorig jaar.

50% minder Miranda's

Van het ras Miranda ligt de opbrengst zelfs meer dan 50 procent lager dan vorig jaar. De opbrengst ligt nu op 21 ton per hectare 40 millimeter opwaarts. Vorig jaar was dat in week 28 nog 45 ton per hectare. Het aandeel 50 millimeter opwaarts is nu een schamele 13 procent, terwijl dat vorig jaar op 47 procent lag.

De fijne sortering komt waarschijnlijk door het grote tal. Gemiddeld telt Miranda nu 13,5 knollen 40 mm opwaarts, tegen 9,5 knol vorig jaar. Het onderwatergewicht ligt op 340 gram, tegen 355 gram vorig jaar.

In week 30 proefrooien hoofdoogst

Aviko Potato is gestart met proefrooiingen. Elk jaar start Aviko met proefrooien in week 24 van de vroege aardappelrassen Première en Miranda en in week 30 met proefrooiingen van de hoofdoogst. Elke twee weken worden op maandag en dinsdag op 20 percelen per ras monsters gerooid.

Op twee plekken op een perceel wordt 1,33 strekkende meter gerooid. Deze monsters worden vervolgens in hun kwaliteitslaboratorium verwerkt.

Eén reactie

  • marc47


    ziet er goed uit voor de prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.