Akkerbouw

Nieuws 2432 x bekeken 3 reacties

IGC verwacht grotere graanoogst

Londen – De International Grains Council (IGC) trekt zich in de nieuwe graanprognose niets aan van het droge weer in de EU en Canada.

De IGC gaat uit van een graanoogst van 1.970 miljoen ton. Dat is 4 miljoen ton meer dan in de juniprognose. Het graanverbruik schat de IGC nu 3 miljoen ton lager in. Daardoor eindigt de wereld dit seizoen 2015/2016 met een graanvoorraad van 435 miljoen ton, 7 miljoen ton meer dan in de vorige prognose. Als de prognose van de IGC uitkomt, is het de derde grootste graanoogst ooit in de wereld, na die van de twee voorgaande seizoenen.

Minder mais vanwege hitte

Andere marktbureaus voorzien dat de EU veel minder mais gaat oogsten vanwege hitte. In Canada zijn de tarwe- en gerstprognoses verlaagd vanwege langdurige droogte, waar deze week overigens regen viel. Maar volgens de IGC, een organisatie van landen die veel graan exporteren of importeren, wordt dat meer dan gecompenseerd door goede oogstvooruitzichten in China en de VS.

Niet genoeg productie

Toch produceert de wereld niet genoeg graan om het verbruik volledig te dekken. Dat was in de twee voorgaande seizoenen wel het geval. Volgens de IGC verbruikt de wereld 8 miljoen ton graan méér dan het van de akkers haalt. Daardoor krimpen de graanvoorraden naar 435 miljoen ton. Maar dat is nog altijd de één na grootste eindvoorraad ooit. De IGC spreekt dan ook van een 'comfortabele graanvoorraad'. Daarnaast oogsten de landen die veel graan importeren dit seizoen goed. Daardoor krimpt de wereldhandel van 322 miljoen ton vorig seizoen naar 312 miljoen ton dit seizoen. De geringere wereldhandel drukt extra op de graanprijzen, stelt de IGC.

De wereld heeft ook meer dan genoeg sojabonen. De IGC verwacht dit seizoen een oogst van 316 miljoen ton, tegen een verbruik van 314 miljoen ton. De eindvoorraad groeit naar een recordhoeveelheid van 48 miljoen ton sojabonen.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Toch raar dat de graanprijzen meer dalen dan de mengvoerprijzen. Er is zat soja maar het schroot blijft duur.

  • el

    De oogst is nog niet binnen.

  • info36

    En nog niet gewogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.