Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

'Hectareopbrengsten EU blijven bovengemiddeld'

Brussel – De hectareopbrengsten van veel gewassen in de EU liggen boven het vijfjaarlijkse gemiddelde, ondanks de hitte en de droogte tijdens het groeiseizoen. Alleen bij mais zakt de hectareopbrengst onder het gemiddelde.

Dat blijkt uit het Mars-bulletin (Monitoring Agricultural Resources) van de Europese Commissie. In het maandelijkse bulletin staat een overzicht van het weer in de EU en gewasbeelden, op basis waarvan Mars hectareopbrengsten voorspelt. In mei ging Mars nog uit van hoge hectareopbrengsten. Die van koolzaad lag zelfs 9,3 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde. Dat varieerde bij andere gewassen van 2,8 procent (mais) tot 5,8 procent (zachte tarwe).

Heet en droog

In mei, juni en juli was het heet en droog in veel regio's. Dat komt tot uiting in de juli-prognose. Nu liggen de hectareopbrengsten 2,2 tot 4,6 procent boven het gemiddelde. De prognose voor korrelmais zakt zelfs onder het gemiddelde. Mars schat de hectareopbrengst in de EU dit jaar op 6.710 kilo mais per hectare tegen 7.002 kilo gemiddeld.

Grootste maisproducenten

Frankrijk en Roemenië zijn de grootste maisproducenten in de EU. Frankrijk produceerde vorig jaar 24 procent van alle korrelmais in de EU en Roemenië 15 procent. Juist in deze landen had de mais last van droogte en hitte. Mars verwacht voor Frankrijk een hectareopbrengst die 6,0 procent onder het gemiddelde ligt. Voor Roemenië is dat zelfs 13,6 procent.

Laatste reacties

 • info36

  Ze kunnen inderdaad bovengemiddeld de prijzen naar beneden praten die MARS en de Europese Commissie. Je moet immers de bevolking tevreden houden met lage voedselprijzen.

 • glaasje


  Mooi zo dan hoeven de voerleveranciers de prijzen ook niet naar boven tedoen.

 • agro1

  tot zover de voedsechaarste. voed de wereld en verhonger.

 • marc47


  Waarom is de friet eigenlijk duurder geworden ??

Of registreer je om te kunnen reageren.