Akkerbouw

Nieuws 1734 x bekeken

Goede zomertarwe in VS duwt tarweprijs omlaag

Brighton – De zomertarwe staat er goed bij in het noorden van de VS. De Wheat Quality Council (WQC) schat dat de zomertarwe in de staten Noord- en Zuid-Dakota en Minnesota een opbrengst haalt van 3,4 ton per hectare. Dat is het hoogste in 21 jaar.

De WQC baseert dat op de Crop Tour, de jaarlijkse gewasrondgang die deze week is gestart, meldt landbouwsite Agrimoney. Volgens de WQC heeft de tarwe baat bij goede zaaiomstandigheden en op de recente regenbuien.

Meer druk op tarweprijs dankzij Crop Tour

De bevindingen van de Crop Tour leggen nog meer druk op de tarweprijs. Het septembercontract, het meest verhandelde contract op de termijnmarkt in Chicago, sloot woensdag onder de $5 per bushel (€167 per ton). De notering daalde in juli met bijna 20 procent in Chicago. In Parijs sloot het decembercontract, het meest verhandelde contract voor tarwe, woensdag op €183. Dit contract werd 10 procent goedkoper in juli.

Welkome regenval en dure dollar

De goede vooruitzichten voor de zomertarwe in de VS drukken niet als enige op de tarweprijs. De tarwe in Canada heeft baat bij de recente regenbuien, alhoewel in de provincie Saskatchewan in korte tijd heel veel water is gevallen. Rusland heeft 21 procent van de tarwe geoogst met een hectareopbrengst van gemiddeld 3,51 ton per hectare, tegen 3,44 ton vorig jaar.

De dure dollar drukt extra op de Amerikaanse tarweprijs, omdat het de export belemmert. De centrale bank FED wil de rente verhogen. Dat maakt de dollar extra duur.

Of registreer je om te kunnen reageren.