Akkerbouw

Nieuws

Goede vooruitzichten graszaad

Doetinchem – De vooruitzichten voor de graszaadtelers zijn goed. Er komen veel kilo's van een hectare van goede kwaliteit.

Productiemanager Wim Geluk van Innoseeds schat dat in het zuidwesten 70 tot 80 procent van het graszaad is geoogst. "De hectareopbrengsten zijn hoog, omdat het heel goed weer was tijdens de bloei. De overjarige percelen hadden wel last van droogte."

Voorraden krimpen

Volgens Geluk telen de Europese akkerbouwers minder graszaad. "Dat moet goed uitpakken voor de afzet, omdat de voorraden krimpen. In Nederland is het areaal iets gegroeid. Een ander positief punt is dat de Amerikaanse dollar duur is ten opzichte van de euro. En de VS produceert door droogte minder graszaad. De Amerikaanse export naar Europa ligt vrijwel stil."

Noorden is later

In het noorden moet nog 65 tot 70 procent van het graszaad worden geoogst, zegt Joop Bouwkamp, hoofd Productie bij Barenbrug. "Het noorden is later, omdat het gewas minder last had van droogte. De hectareopbrengsten zijn goed."

Premie oogst 2015

Ook Bouwkamp is positief over de afzet. "Barenburg heeft nagenoeg geen voorraad meer. Wij richten ons op kwaliteitszaad en betalen vanaf oogst 2013 een vaste prijs, die is gebaseerd op het vijfjaarlijks gemiddelde van de graanprijs. Voor oogst 2015 krijgen de telers een premie. Omdat de graanprijzen dalen, is het de vraag of de graszaadprijzen op peil blijven voor de oogst van 2016."

Of registreer je om te kunnen reageren.