Akkerbouw

Nieuws

Geen landelijke fritesnotering

Doetinchem – De landbouwbeurzen Goes en Emmeloord blijven in het nieuwe seizoen vasthouden aan hun eigen noteringen van fritesaardappelen.

De LNCN (Emmeloord) vindt dat haar systeem een betrouwbaarder beeld geeft van de markt. De ZLTO (Goes) vindt haar noteringsmethode beter voor de telers. De Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) publiceert sinds november twee noteringen voor fritesaardappelen: een voor de afzet binnen Nederland, Duitsland en België (NDB) en de andere voor afzet naar de fritesindustrie of schillerij daar buiten. Goes bleef vasthouden aan één notering voor fritesaardappelen.

Beter beeld van de markt

Het LNCN-systeem geeft een beter beeld van de markt, zegt voorzitter Mark Brantjes. "Met één notering, waarin ook excellente partijen zitten, krijg je te veel spreiding. Met twee fritesnoteringen kan een teler beter inschatten wat zijn partij waard is. Goes ging in eerste instantie hier in mee, maar trok zich later terug. De noteringscommissie van de LNCN is erg tevreden over onze systematiek."

Nadelig

Voorzitter Adrie Bossers van de ZLTO-vakgroep Akkerbouw, beleidsmatig verantwoordelijk voor beurs Goes, vindt twee fritesnoteringen nadelig voor de telers. "De afnemer zal in onderhandelingen met de teler wijzen op de laagste notering. Dat verzwakt de onderhandelingspositie van de teler. Bovendien zijn er niet altijd genoeg transacties voor de afzet buiten het NDB-gebied om te kunnen noteren. Dan ben je die hogere transacties kwijt in je notering." Brantjes ontkent dat laatste. "We hebben afgelopen seizoen slechts één keer geen NDB-notering kunnen opstellen." Goes en Emmeloord hebben hun eigen zienswijze, zegt Bossers. "Goes is een telersbeurs. In Emmeloord schuiven ook de handel en de verwerkers aan."

Dat laatste vindt Brantjes een voordeel. "Alleen dan geeft een notering een goed beeld van de markt. De LNCN zou graag zien dat een commissie van wijze mensen een voorstel doet om alle partijen bij elkaar te brengen. De LNCN wil best bewegen, maar we gaan niet terug naar één fritesnotering."

Eén landelijke notering

De Vavi is voorstander van één landelijke notering voor fritesaardappelen die twee keer per week wordt vastgesteld, zegt bestuurder Dick Zelhorst. "De Vavi heeft positieve ervaringen met de wijze van noteren van de LNCN. Het geeft de teler een beter beeld van de waarde van fritesaardappelen."Zelhorst vindt niet dat dat de onderhandelingspositie van de teler verzwakt. "De teler kan er ook voor kiezen om zijn aardappelen te verkopen in het afzetkanaal waar de hogere notering voor geldt."

Telers, handel en industrie aan tafel

Ook de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) is voorstander van één landelijke fritesnotering, zegt directeur René van Diepen. "Dat is nu niet haalbaar. Maar voor een goede fritesnotering is het van belang dat telers, handel en industrie aan tafel zitten. Dat lukt niet in het model dat Goes hanteert."

Of registreer je om te kunnen reageren.