Akkerbouw

Nieuws 1718 x bekeken

Fritesaardappelen hebben twee weken groeiachterstand

Dronten - De aardappelen hebben nog steeds een groeiachterstand van twee weken ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit de recentste proefrooicijfers van Aviko Potato. Het vroege aardappelras Première is fijner en geeft minder opbrengst dan vorig jaar. De groei vlakt af. Twee weken geleden was de opbrengst nog 47 ton per hectare 40 millimeter opwaarts, de proefrooiing van week 30 leverde een opbrengst op van 50 ton per hectare. Het percentage 50 millimeter opwaarts steeg minimaal van 70 naar 71 procent. Het onderwatergewicht bleef gelijk op 385 gram per 5 kilo. Vorig jaar was Première rond deze tijd overigens al zo goed afgerijpt. Toen groeide er van week 28 op week 30 niks meer bij. De opbrengst lag toen met 57 ton per  hectare wel flink hoger. Het percentage opwaarts bedroeg toen in week 30 zo'n 77 procent.

Miranda

Het ras Miranda daarentegen groeit nog lekker door. Volgens Aviko Potato zijn de gewassen nog erg vitaal. Vorig jaar rijpte dit ras rond week 30 af, maar nu groeien er nog flink wat kilo's bij. Ten opzichte van twee weken terug is de opbrengst verdubbeld. Dat mag ook wel, want het ras heeft een flinke groeiachterstand ten opzichte van vorig jaar. Toen lag de opbrengst in week 30 op 55 ton per hectare 40 mm opwaarts, nu is dat nog maar 40 ton per hectare. Met dat verschil dat bij Miranda er vorig jaar vanaf week 30 weinig meer bijgroeide en dat Miranda dit jaar in week 30 nog vitaal is. Het gewas loopt ten opzicht van vorig jaar twee weken achter. Het aandeel 50 opwaarts bedraagt nu 40 procent. Vorig jaar rond deze tijd was dat 75 procent. Het onderwatergewicht is met 340 gram wel laag. Twee weken terug was dat slechts 2 gram minder. Er moet nog wel zo'n 20 gram zetmeel bijkomen om aan de minimale baknorm te voldoen, maar dat zal wel lukken.

Fontane

Ook heeft Aviko Potato in week 30 van Fontane de eerste proefmonsters verzameld. Ook dat bevestigt een groeiachterstand van enkele weken. De proefrooiing leverde een hectare-opbrengst van 33 ton per hectare 40 mm opwaarts. Dat is 11 ton per hectare minder dan het vijfjarig gemiddelde op week 30. Het is zelfs 4 ton minder dan het vijfjarig minimum.

Of registreer je om te kunnen reageren.