Akkerbouw

Nieuws

Flevopool betaalt gemiddeld €7,12

Flevopool betaalt gemiddeld €7,12 per 100 kilo uit voor de rassen Agria en Markies en gemiddeld €6,33 voor de rassen Innovator, Fontane, Challenger, Ramos en Eurostar.

Flevopool heeft voor oogst 2014 de Variopool geïntroduceerd. Binnen de Variopool kan iedere teler individueel kiezen voor een eigen percentage voorverkoop, variërend tussen de 0 en 30 procent.

Telers die kozen voor 0 procent voorverkoop, dus eigenlijk kozen voor een pool zonder voorverkoop, ontvingen dit jaar minder dan de gemiddelde uitbetalingsprijs. Telers die vooraf kozen voor het maximale percentage voorverkoop, ontvingen dit seizoen meer dan de gemiddelde uitbetalingsprijs, legt poolvoorzitter Jan Dirk Tonkes uit. Afhankelijk van het percentage voorverkoop variëren de uitbetalingsprijzen voor levering week 13, exclusief btw, van de rassen Agria en Markies tussen de €6,21 en €8,03 per 100 kilo. Voor de rassen Innovator, Challenger, Ramos en Eurostar variëren de prijzen tussen €5,56 en €7,10 per 100 kilo.

Hoger dan beursprijs Emmeloord

Tonkes is relatief tevreden over het resultaat. Oogstjaar 2014 gaat de boeken in als een jaar met hoge opbrengsten, lage prijzen en weinig kansen. Omdat de marktprijzen in het begin schommelden rond de €2,50 tot €3,50 per 100 kilo, besloot de pool en de verkoopcommissionair in het begin van het seizoen terughoudend te zijn met verkopen. De aardappelen van de pool worden in samenspraak met het bestuur van Flevopool vermarkt door Q Potato Holland BV uit Lemmer. Q Potato komt voort uit een fusie van pootgoedhandel Q Potato Holland BV en aardappelhandel ATF Potato.

De pool heeft gezien zijn uitbetalingsprijs een goed resultaat neergezet. Naar verhouding heeft de Flevopool goede financiële hectare-opbrengsten gerealiseerd en lijkt het georganiseerd afzetten steeds meer zijn vruchten af te werpen, stelt Tonkes. De gemiddelde beurs Emmeloord voor categorie 1 (fritesaardappelen bestemming Nederland, België en Duitsland) komt uit op €4,39 en categorie 2 (fritesaardappelen overige bestemmingen) op €5,96 per 100 kilo. De Flevopool zit beduidend hoger. Het hele seizoen waren er momenten om goede partijen in categorie 2 te verkopen in binnen- en buitenland. Hiermee heeft de Flevopool een belangrijk deel van de verkopen gedaan.

Voortaan ook vaste prijscontracten

Naast de Variopool biedt Flevopool voor de komende jaren ook een tonnenpool voor telers die een gedeelte van hun areaal op vaste prijs willen vastleggen. Telers kunnen bij Flevopool op deze manier een mix maken die het beste bij de bedrijfsvoering past.

Of registreer je om te kunnen reageren.