Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Droogte en hitte tasten Franse mais aan

Parijs – De Franse mais heeft flink te lijden van droogte en hitte in grote delen van het land. Volgens de agrarische dienst FranceAgriMer is momenteel 67 procent van de mais op het veld van goede of uitstekende kwaliteit. Een week geleden was dat nog 71 procent.

Vorig jaar rond deze tijd werd 84 procent van de mais in Frankrijk als goed of uitstekend beoordeeld.

Gras blijft ook achter

Deskundigen waarschuwen dat meer mais nodig kan zijn als veevoer, omdat ook de grasproductie achterblijft bij andere jaren. Franse veehouders kopen al percelen korrelmais om die te hakselen voor veevoer.

160.000 hectare minder mais

Eerder deelde FranceAgriMer mee dat het areaal mais dit jaar uitkomt op 1,614 miljoen hectare. Dat is ruim 160.000 hectare minder dan vorig seizoen. De Franse maisoogst kwam in 2014 uit op ruim 18,3 miljoen ton.

Frankrijk grootste maisproducent EU

De EU produceerde vorig jaar 73,8 miljoen ton mais, volgens de Europese koepel van landbouworganisaties Copa Cogeca. Frankrijk had met 18,3 miljoen ton een aandeel van 24 procent. Daarmee is Frankrijk de grootste maisproducent in de EU. Daarna volgt Roemenië, dat vorig jaar 11,3 miljoen ton mais van de akkers haalde.

Een perceel mais is aangetast door de hitte en de droogte in het Oost-Franse Roppenheim.

EU oogst 11% minder mais dan in 2014

Door de problemen in Frankrijk daalt de Europese maisproductie. Copa Cogeca gaat nu uit van een Europese oogst van 66 miljoen ton mais. Dat is bijna 11% minder dan vorig jaar.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht een oogst van 65,8 miljoen ton. Dat is 2,5 miljoen ton minder dan in de prognose van juni en 12% lager dan vorig jaar.

Hittegolf Frankrijk houdt aan

Analisten verwachten een verdere daling van de prognoses omdat het deze week droog en heet blijft in grote delen van Frankrijk. Ongeveer 54 procent van de Franse mais staat in bloei. Bij hitte worden minder kolven aangemaakt.

Ruud Peijs en Jan Engwerda

Laatste reacties

  • farmerbn

    Het wordt nog slechter dus koop voer in de voorkoop.

  • marc47


    Heb nog 25ha mais in regio Bergeyk (beregend), doe maar eens een bod.

Of registreer je om te kunnen reageren.