Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

'Droogte drukt graanopbrengst in EU'

Parijs - Droogte drukt de graanopbrengsten in Europa. Het Franse marktbureau Strategie Grains verlaagt opnieuw de oogstprognose voor de EU, zowel voor tarwe als voor mais.

Strategie Grains gaat nu uit van een productie van 141 miljoen ton zachte tarwe in de EU. Dat is 700.000 ton minder dan in de vorige prognose. Vorige maand had het marktbureau de oogstprognose voor zachte tarwe al verlaagd met 1,1 miljoen ton. Als de nieuwe prognose uitkomt, ligt de productie 6 procent onder die van vorig jaar. Toen is volgens Strategie Grains 149,3 miljoen ton zachte tarwe van het land gehaald.

Invloed van het weer

Het marktbureau verlaagt de prognose opnieuw vanwege de weersverwachtingen. Die gaan uit van een nieuwe hittegolf in het noorden, westen en midden van Europa. Veel tarwe krijgt aan het einde van het groeiseizoen te maken met een tekort aan water. De vorige hittegolf in juni versnelde de afrijping en drukte ook al de hectareopbrengsten. De opbrengstprognoses gaan omlaag voor Duitsland, Frankrijk, Polen, Spanje en de Benelux. Alleen in Roemenië en Hongarije stijgen de prognoses, omdat daar het groeiseizoen juist gunstig werd voor tarwe met meer regen en gematigder temperaturen. Het effect van het regentekort in grote delen van Europa wordt nog versterkt doordat in het voorjaar ook al weinig neerslag was gevallen.

Lagere opbrengsten verwacht

De totale graanoogst komt in de EU op 305,4 miljoen ton graan, schat het marktbureau. Dat is 1,8 miljoen ton lager dan de vorige prognose. Vorig seizoen is 326,8 miljoen ton graan geoogst. Strategie Grains verwacht later in het seizoen nieuwe bijstellingen naar beneden, omdat droogte tijdens de bloei veel invloed heeft op de hectareopbrengsten bij mais.

Eerder waarschuwde ook de Europese koepelorganisatie van boeren en coöperaties (Copa Cogeca) voor tegenvallende hectareopbrengsten door de hitte en droogte. De oogstprognose van Copa Cogeca ligt op 296,6 miljoen ton graan. Dat is 7,5 procent lager dan vorig seizoen. Die oogst schat Copa Cogeca op 320,6 miljoen ton. Voor zachte tarwe komt Copa Cogeca dit seizoen niet verder dan een productie van 137,1 miljoen ton.

Laatste reacties

 • farmerbn

  In frankrijk zijn ze 2 weken eerder begonnen met de tarwe-oogst dan normaal. Ook de mais is erg slecht en veehouders zullen korrelmaispercelen opkopen om in te kuilen.

 • info36

  Twee dagen geleden voorspelde de Europese Commissie een bovengemiddelde graanoogst in de EU.
  Kun je alweer zien wat hun doel is, zoals van zovelen van die randfiguren, nl. de landbouwprijzen laag houden! Vaak lukt het hen nog ook.
  Maar iedereen met een beetje verstand weet dat de omstandigheden dit jaar extreem zijn en dus hun weerslag op opbrengst en kwaliteit hebben.

 • Maurits.vandenberg


  De EU graanopbrengst volgens de laatste voorspelling van de Europese Commissie (imiddels alweer bijna een maand oud) was ongeveer 7% lager dan vorig seizoen; net als copa-cogeca en strategie grain. Aangezien vorig jaar een topjaar was kwamen die prognoses nog wel boven het 5-jaar gemiddelde uit.

 • info36

  De laatste prognose van de Europese Commissie is van 14 julie en niet van een maand geleden. Deze raakt kant noch wal. De opbrengstebn worden bij de dag lager ingeschat. 

 • jop

  Voorspel dan niets,stelletje stemming makers.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.