Akkerbouw

Nieuws

CZAV scoort in tarwepool, Agrifirm in brouwgerst

Doetinchem – Coöperatie CZAV komt met de hoogste pooluitbetalingen voor tarwe van de oogst 2014. Dat blijkt uit de vergelijking die Boerderij jaarlijks maakt van de verschillende graanpools. CZAV betaalt voor een fictieve partij tarwe van 100 ton bij 15 procent vocht een nettobedrag van €16.785. De poolprijs is €165, hierover worden nog een transportvergoeding en innamekosten berekend.

Voor tarwe van bakkwaliteit krijgt de teler bij CZAV het meeste betaald, gevolgd door de maal- en voertarwepools van deze coöperatie.

In de vergelijking van gerstpools komt Agrifirm Plant het beste uit de bus met brouwgerst in een basispool zonder voorschot waarvoor per ton €17.445 wordt uitbetaald (poolprijs €188,35). Agrifirm werkt sinds oogst 2013 met pools waarin telers ervoor kunnen kiezen geen voorschot te ontvangen. In plaats daarvan ontvingen zij over oogst 2014 een rente van 4 procent over niet-uitgekeerde voorschotten. Ook Pars Graanhandel, die vooral actief is in Noord-Nederland, gaf dit jaar telers voor het eerst de keus om aan een pool zonder voorschot deel te nemen.
De resultaten van de graanpools lagen iets lager dan vorig jaar, maar kwamen over de afgelopen vijf jaar vrij gemiddeld uit. Vorig jaar betaalde CZAV over een ton baktarwe €182, wat verrekend met vergoedingen en kosten neerkwam op een nettobedrag van €18.477,50.
Vooral de recordhoeveelheid tarwe die wereldwijd in 2014 werd geoogst, zette tijdens de eerste maanden na de oogst druk op de prijzen. De korte pools, die na de oogst tot in het najaar duurden, hadden hiervan last. Pas toen Rusland in de late herfst besloot de eigen markt te gaan beschermen, trok de Europese export aan.

Lees meer in Boerderij Magazine van komende dinsdag

Of registreer je om te kunnen reageren.