Akkerbouw

Nieuws 2274 x bekeken

Brussel verlaagt graanprognose EU

Brussel – De Europese Commissie verlaagt de graanprognose vanwege de droogte in de EU. Brussel gaat nu uit van een graanoogst van 304,5 miljoen ton bruto, inclusief verliezen.

Dat is 5,4 miljoen ton minder dan in de juniprognose. Vooral mais heeft te lijden van droogte en hitte. De Commissie verwacht nu een maisoogst in de EU van 65,8 miljoen ton. Dat is 3 miljoen ton minder dan in de vorige prognose. Dat is maar liefst 12,3 miljoen ton minder dan vorig jaar. Dat is een daling van 16 procent.

Onvoorstelbare hoeveelheid graan geëxporteerd

De Commissie publiceert ook een nieuwe graanbalans, waarin oogst, voorraden, import en export naast elkaar worden gezet. Brussel concludeert dat de EU afgelopen seizoen 2014/2015 een onvoorstelbare hoeveelheid van 50,3 miljoen ton graan heeft geëxporteerd. Vorig seizoen is 41,1 miljoen ton graan aan derde landen verkocht. In seizoen 2013/2014 was dat 43,5 miljoen ton, het vorige exportrecord. Voor het nieuwe seizoen 2015/2016 verwacht de Commissie een graanexport van 41,1 miljoen ton.

Het graanverbruik stijgt ook dit seizoen verder naar 283,3 miljoen ton. Volgens de Commissie begon de EU dit seizoen met een graanvoorraad van 46,9 miljoen ton. Door de grote export en het stijgende verbruik daalt die naar 39,6 miljoen ton aan het eind van dit seizoen op 30 juni 2016.

'Maisoogst te hoog ingeschat'

Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) vindt dat de Commissie de maisoogst nog te hoog inschat. "Ook voor de komende dagen worden zeer hoge temperaturen verwacht in Italië en de Balkan-landen. Die hebben al aangegeven dat ze veel minder mais gaan oogsten. Ook veel Franse mais staat er slecht bij. En ook Oekraïne gaat door hitte minder mais oogsten."

Oekraïne exporteert gewoonlijk veel mais naar de EU. Een tegenvallende binnenlandse oogst beperkt de export naar de EU, die zelf ook minder mais van het land haalt. Dat is echter nog niet te zien in de maisnoteringen op de termijnmarkt in Parijs. Het novembercontract verloor sinds maandag bijna €7. Volgens de RVO-woordvoerder wordt de markt bepaald door de termijnmarkt in Chicago. "En die kijkt vooral naar de situatie in de VS. De Amerikaanse dollar is duur in vergelijking met de euro, de Russische roebel, de Braziliaanse real en de Oekraïense hryvnia. Daardoor loopt de Amerikaanse export slecht. Mexico kocht onlangs 200.000 ton tarwe in Frankrijk, in plaats van in de VS. Dat is veelzeggend. De slechte export vanuit de VS drukt de noteringen in Chicago, en daarmee ook die in Europa."

Of registreer je om te kunnen reageren.